IZNENAĐENJE

OBJAVIO ZUCKERBERG Najpopularnija društvena mreža promijenila ime: Pogledajte kako se od danas zove Facebook

Novi naziv tvrtke potječe iz novog smjera u kojemu se tvrtka kreće, a to je stvaranje ‘metaverzuma‘

| Autor: Glas Istre
(EPA)

(EPA)


Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg danas je predstavio niza novih koncepata namijenjenih metaverzumu. Najavio je i da će tvrtka promijeniti ime u Meta. Društvena mreža će i dalje zadržati ime, te će od sada tvrtka Meta biti vlasnica tri velika brenda: Facebook, Instagram i WhatsApp. Rebranding bi mogao biti dio pokušaja da se spasi reputacija Facebooka, te da se tvrtka distancira od brojnih skandala koji su se dogodili u posljednje vrijeme. Moguće je da će i Zuckerberga dobiti novu titulu.

Facebook se više ne zove Facebook, nego - Meta. Objavio je to osnivač tvrtke Mark Zuckerberg na virtualno održanoj prezentaciji Facebook Connect, na kojoj je prikazan smjer tvrtke čije proizvode koristi skoro 3 milijarde ljudi za naredno desetljeće. Novi naziv tvrtke potječe iz novog smjera u kojemu se tvrtka kreće, a to je stvaranje "metaverzuma", piše Jutarnjilist.

Najveći dio Facebook Connecta bio je posvećen upravo toj ideji, ideji metaverzuma, koju je prezentirao sam Mark Zuckerberg. Nema baš nekog posebnog smisla - niti prostora - ovdje sažimati sve što je Zuckerberg prikazao na prezentaciji, ali ukratko, metaverzum bi trebao biti jedna sasvim nova interakcija interneta bazirana na virtualnoj i proširenoj stvarnosti. U metaverzumu bi, prema Facebooku, trebalo biti moguće potpuno uroniti u taj virtualni svijet pomoću vlastitog avatara i družiti se, igrati igre, raditi, kupovati, stvarati… ukratko, raditi sve što radite u stvarnom svijetu, ali virtualno.

"Vjerujem da je metaverzum sljedeće poglavlje interneta, kao i naše kompanije. Baziramo se na tehnologiji koja pomaže spajati ljude jedne s drugima. Danas nas vide kao društvenu mrežu, ali u osnovi svega je da mi spajamo ljude. Metaverzum je sljedeća granica, teleportirati se bilo gdje, moći iskusiti što god želite, s kime god želite, u bilo kojem trenutku. Zajedno možemo stvoriti cijelu novu platformu i stvoriti jednu novu kreativnu ekonomiju, u kojoj ćete stavljanjem naočala na glavu moći ući u novi svijet. Aplikacije se neće promijeniti, sve će ostati isto, ali metaverzum će biti u centru naših aktivnosti", objasnio je Zuckerberg.

Zuckerberg je prikazao svijet koji zapravo neodoljivo podsjeća na onaj iz knjige "Ready Player One", gdje se osoba teleportira iz svog fizičkog svijeta u virtualni univerzum u kojemu može raditi, gledati, kupovati i biti što god želi. Metaverzum je definitivno najveća oklada na virtualnu stvarnost koja je dosad poduzeta u tehnološkoj industriji i obećanja koja su prikazana doista su zapanjujuća. Kao i uvijek s takvim obećanjima, neka su i zastrašujuća.Jedan od primjera koje je Zuckerberg pokazao je sljedeći: djevojka iz Los Angelesa uživo je na koncertu i telefonom nazove svoju prijateljicu iz japanskog Kyota, koja se virtualno prebaci na taj koncert koji se odvija uživo. Nakon toga obje zajedno - i virtualno - odu na virtualni afterparty, na kojemu se druže s ljudima širom svijeta i - a ovo je sada možda i ključno - kupuju stvari. Naime, jasno je da bi metaverzum trebao stvoriti cijelu jednu novu ekonomiju. Čitav taj svijet netko će trebati izgraditi, a svi mi potom ćemo trebati stvari iz tog svijeta kupovati.

Primjerice, dizajneri će moći kreirati odjeću ili nakit za avatare, a korisnici metaverzuma će tu odjeću ili nakit potom moći kupovati i oblačiti svoje avatare. Jednako je s namještajem, prijevoznim sredstvima, gadgetima, igrama i desecima i stotinama stvari koje u ovom trenutku još ne možemo ni zamisliti, jednako kao što prije 20 godina nismo mogli zamisliti niti današnji Facebook.

Kao prvi korak prema metaverzumu Zuckerberg je na Connectu pokazao nekoliko VR igara. Primjerice, igra Grand Theft Auto: San Andreas će biti izrađen za Facebookove naočale za virtualnu stvarnost Oculus Quest. Zuckerberg je prikazao i mogućnost vježbanja uz pomoć Questa, gdje se stavljanjem naočala na glavu može igrati virtualna košarka ili boksati s prijateljima. Metaverzum bi trebao omogućiti i novu verziju rada, gdje svatko može napraviti vlastiti virtualni ured po želji. Prikazane su i mogućnosti učenja u metaverzumu i najavljeno je da će uložiti 150 milijuna dolara za razvoj aplikacija za učenje u metaverzumu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater