NIJE UOPĆE BEZAZLENO

(VIDEO) Možda da dvaput razmislite: Znanstvenici u 3D-u pokazali kako virus putuje zrakom u prostorima poput trgovina

| Autor: Glas Istre
Screenshot YouTube

Screenshot YouTube


Finski istraživači koji su izradili i 3D model modelirali su kretanje aerosolnih čestica koje su u zraku obično veće od 20 mikrometra. Za suhi kašalj, koji je tipičan simptom trenutnog koronavirusa, veličina čestica je obično manja od 15 mikrometra. Stoga čestice te veličine ne potonu na pod, već se umjesto toga kreću zrakom

Četiri tima finskih znanstvenika analizirali su širenje koronavirusa Covid-19 kroz zrak - prema preliminarnim rezultatima čini se da aeorosolne čestice koje nose virus mogu ostati u zraku dulje nego se prvotno mislilo. Zato je, tvrde, pametnije izbjegavati zatvorene javne prostore poput trgovina, prenosi Novi list.

Istraživači su modelirali scenarij u kojem osoba kašlje u prolazu između polica, poput onih koje se nalaze u trgovinama, a uzeli su u obzir i ventilaciju.

'Netko zaražen koronavirusom može kašljati i hodati i iza sebe ostavljati izuzetno male čestice koje nose koronavirus. One mogu završiti u dišnim putevima drugih u blizini, objašnjava docentica Sveučilišta Aalto Ville Vuorinen.

Finski istraživači koji su izradili i 3D model modelirali su kretanje aerosolnih čestica koje su u zraku obično veće od 20 mikrometra. Za suhi kašalj, koji je tipičan simptom trenutnog koronavirusa, veličina čestica je obično manja od 15 mikrometra. Stoga čestice te veličine ne potonu na pod, već se umjesto toga kreću zrakom ili ostaju lebdjeti na istom mjestu. Studije vezane za gripu potvrdile su da se virus može naći u najmanjim česticama, manjim od 5 mikrometra.

Pogledajte 3D vizualizaciju istraživanja;

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini