VODNJAN

NERASPADNUTA TIJELA U CRKVI SVETOG BLAŽA. HRT snima dokumentarac o glasovitom vodnjanskom sakralnom blagu

| Autor: Glas Istre
Neraspadnuta tijela

Neraspadnuta tijela


 

Iznimno sakralno blago Vodnjana tema su dokumentarnog filma što ga ovih dana snima ekipa HRT-a. Iz tog su razloga televizijske kamere pratile misu u Župnoj crkvi svetoga Blaža u Vodnjanu, u srijedu 13. listopada koju je vodio župnik Marijan Jelenić.

- Ovim snimanjem želimo dati neki novi zalet, neki novi početak Vodnjanu, koji je nakon Drugog svjetskog rata nažalost bio raseljen. Željeli bi da se ovo mjesto pomladi, da uhvati svoje korijene za lijepu i sretnu budućnost, rekao je prigodno "don Marijan", kako velečasnog zovu vjernici.

        Radni naziv filma je "Relikvije Vodnjana - Sursum Corda", snimanje je počelo ovog tjedna, a nastavit će se i na proljeće, dok je emitiranje predviđeno na HTV1 najranije na Uskrs 2022. godine.

        - Široj javnosti predstavit ćemo što je do sada izloženo u župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu, s posebnim naglaskom na neraspadnuta tijela svetaca uz visoko pridržavanje vjerskog, religijskog i znanstvenog aspekta, rekla je nagrađivana autorica, scenaristica i urednica dokumentarnog filma Vesna Jurić Rukavina.

        - Ovakav film ozbiljan je korak na putu da sakralnom blagu Vodnjanštine osiguramo zasluženu pozornost u svijetu i u Hrvatskoj te je jak vjetar u leđa našim zajedničkim nastojanjima da u Vodnjanu razvijemo vjerski turizam, rekao je tom prigodom gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

        Vesna Jurić se kao scenaristica drži kronologije i podataka iz dokumentacije, crkvenih povjesnica te raznih artefakata od prijenosa glasovitih relikvija iz Venecije, njihovog čuvanja u Župnoj crkvi do danas, prezentacije te uključivanja znanstvene zajednice u njihovu valorizaciju, koja su obavljena u KBC-u Split i putem stručnjaka Centra "Ivan Vučetić".

        Večernjoj molitvi za grad Vodnjan u srijedu prisustvovali su, uz mnoge građane, i razni uglednici i gosti, a liturgiju su uveličali pjevači te vjernici u tradicionalnim talijanskim i hrvatskim nošnjama ovoga kraja. Monsinjor Jelenić istaknuo je da se danas moli za grad jer se bez Boga ni mjesto ni pojedinci ne mogu razvijati.

            Don Marijan će, naravno, biti i središnja figura filma, s obzirom da je među prvima prepoznao važnost sakralne baštine i činio velike napore za očuvanje i prosperitet zajednice, kao i za revalorizaciju Svetih tijela. Tako je i rad televizijske ekipe na terenu počeo snimanjem župnika, njegova kazivanja o životu i svećeništvu te zauzimanju oko relikvija, dok će kadrovi živopisnog Vodnjana te ostali sudionici i kazivači, uglednici iz lokalne zajednice i crkvenih krugova te brojni eminentni znanstvenici, biti snimljeni naknadno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini