PULA: EDUKACIJSKO-KUHARSKE RADIONICE

Michelinove zvjezdice u Edukacijsko gastronomskom centru Istre


U Obrtničkoj komori Istarske županije predstavljen je danas novi, proljetni ciklus edukacijsko-kuharskih radionica koje će se održati tijekom ožujka i travnja u Edukacijsko gastronomskom centru Istre na Gortanovom Brijegu. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Key Q: Ključ istarske Gastronomije" i namijenjene su profesionalnim kuharima iz cijele Istre.

Vrhunski strani i domaći chefovi

Kako je u uvodu kazao Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva AZZRI-ja, uskoro započinje još jedna uzbudljiva edukacijska godina s pregršt raznovrsnih tema iz suvremene i tradicionalne gastronomije s posebnim naglaskom na valorizaciju lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i na kreativno kuhanje. Nakon više od dvije godine, ispunjene s tri jesenska i dva proljetna ciklusa radionica, uz sudjelovanje više od 650 polaznika u preko 60 radionica, u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, proljetni ciklus otvaraju kuhari nositelji Michelinovih zvjezdica uz vrhunske domaće chefove, veli Šuran.

Prvi puta gostovat će kao kuhar predavač talijanski chef Emanuele Scarello, vlasnik restorana "Agli Amici dal 1887", koji je nositelj dvije Michelinove zvjezdice. Poznat po modernom stilu kuhanja, gdje je u svakoj njegovoj kreaciji prisutna povezanost s teritorijem te naglasak na korištenje sezonskih lokalnih namirnica, chef Emanuele vodit će dvodnevnu radionicu na temu "Kreativna gastronomija s mesom boškarina i istarskog magarca". Nositelj jedine Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj, chef Danijel Đekić, održat će radionicu na temu "Kreativna gastronomija" gdje će prikazati svoje kreativne vještine kuhanja s namirnicama lokalnog podrijetla, stvarajući pritom inovativna jela veličanstvenog izgleda i impresivnih okusa.

Nezaobilaznu tematiku iskoristivosti ribe od "glave do repa" obradit će David Skoko, ekstrovertni chef koji često istražuje krajnje granice namirnica, vlasnik konobe Batelina koji će voditi dvije radionice - radionicu "Tehnika rezanja i obrade tune"(6. ožujak) i "Jela od morske landovine" (7. ožujak), na kojima će prikazati osnove rasijecanja i filetiranja cijele tune te tehnike pripreme i valorizacije mesa landovine.

Nadalje, kulinarski virtuoz i chef konzultant, Marijo Čepek, svoje znanje podijelit će s polaznicima na naprednoj radionici "Biftek i ramstek - pisanica i slabina, od osnova do grilla" koja će se održati 13. ožujka i za kojoj trenutno vlada najveći interes te radionica "Friganje i prženje na zdravi način" (19. ožujak) na kojoj će prikazivati tehnike pripreme namirnica uz minimalno korištenje masnoća za zdrav i lagan obrok. Posebna novost u proljetnom ciklusu jest gostovanje prvog educiranog stilista hrane u Hrvatskoj, chefa Tomislava Škunce, koji će na radionici "Food dizajn - trendovi i tradicija" 10. travnja polaznike upoznati s načinima stilskog slaganja hrane na tanjuru te s prezentacijom dizajniranih jela, što je u današnjoj kreativnoj gastronomiji prijeko potrebno.

I na kraju, chef Mate Janković, poznat kao promotor odlične gastronomije, urednik nadolazeće knjige Croatia: The Cookbook, te zagovornik GO LOCAL koncepta vodit će 30. travnja radionicu na temu "Svinjska polovica od A-Ž, iskoristivost bez viškova". Na radionici prikazat će se maksimalna gastronomska iskoristivost svih kategorija mesa na svinjskom trupu te inovativan pristup u pripremi jela. Po prvi puta u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, održat će se radionica za ugostiteljske djelatnike, konobare i barmene, na temu "Kako pripremiti vrhunski café", koju će voditi predstavnici Illy akademije, a polaznici će dobiti i priliku posjetiti tvornicu kave Illy u Trstu.

Priprema vrhunske kave

Inače, Edukacijski gastronomski centar Istre razvijen je od strane Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. - AZRRI, gdje se u sklopu didaktičke kuhinje, provode edukacijsko-kuharske radionice s osnovnim ciljem trajne edukacije ugostitelja, poboljšanja ugostiteljske ponude te promocije istarske, odnosno hrvatske gastronomije. Projekt se odvija pod pokroviteljstvom istarskog župana Valtera Flega dok su partneri Hrvatska obrtnička komora-Obrtnička komora Istarske županije, Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Pula, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Upravni odjel za turizam te Turistička zajednica Istarske županije.

Na kraju, kako doznajemo od Šurana, popunjavanje radionica ide odlično, a svi koji to još nisu učinili svoj termin mogu rezervirati na e-mail edukacije@azzri.hr ili na broj telefona 052/351-596.

Fingerfood s lokalnim namirnicama

Proljetni ciklus 5. ožujka otvara executive chef Robert Perić na temu "Fingerfood s lokalnim namirnicama" gdje će se poseban naglasak staviti na pripremu minijaturnih jela, složenih okusa baziranih na lokalnim namirnicama. Chef Perić, nositelj titule Maestro Choccolatier, na prijedlog velikog broja hotelijera ali i ugostitelja, vodit će i radionicu "Slastice za bolji zajutrak", temeljenu na izradi briocha, croissanta i krofni koja će se održati 12. ožujka. (Borka PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater