MASLINA NA BRIJUNIMA JE POBRANA: Stablo staro više od 1.600 godina daje tridestak kilograma ploda

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Ilustracija

Ilustracija


Povodom Dana otvorenih vrata Nacionalnog parka Brijuni, u subotu je tradicionalno održana berba plodova stare masline, jednog od najdugovječnijih simbola Brijuna. Ona u prosjeku daje i do 30 kg plodova od čega se proizvede oko 4,1 kg ulja ekstra djevičanske kakvoće. Kontuinuirano se proizvodi posljednjih 20-ak godina.

Smatra se da je na Brijunima u rimsko vrijeme bilo oko 70 tisuća stabala maslina, s obzirom na količinu ondje pronađenih dolia, posuda za skladištenje maslinovog ulja. Danas na Brijunima ima oko 800 stabala maslina koja su djelomično ostaci maslinika uzgajanih na otoku od antičkih vremena, a dijelom novo posađena stabla.

Tijekom Dana otvorenih vrata, od 16. do 31. listopada, individualni posjetitelji imat će priliku razgledati Park uz samostalan obilazak, koristeći aplikaciju Brijuni Pocket Guide. Kupnja ulaznica moguća je putem web-shopa po promotivnim cijenama od 90 kuna za odrasle i 60 kuna za djecu od 7 do 18 godina. Za grupe od 25 ili više osoba organiziran je obilazak uz pratnju stručnog vodiča uz prethodnu najavu na mail: izleti@np-brijuni.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum