NAJNOVIJE


GASTRO KUTAK

Još jedan kuhinjski hardver: OBAVEZNI BLENDER

| Autor: Larisa RADIN

Doručak je tijekom užurbanog radnog tjedna više obaveza nego užitak, nakon prve kave ili čaja ne preostaje puno vremena za kvalitetan i cjelovit obrok. Bez obzira na vremenski deficit, najbolje što jutrom za sebe možemo učiniti je nahraniti organizam. Tako sam u kroničnom nedoručkovanju od ponedjeljka do petka dobila naputak da si obavezno kupim dobar blender. Doručak se od tada, u svega desetak minuta rada sastoji od raznovrsnog izblendanog voća, dodam još svekolike sjemenke, začinske prahove i odlično me “drži” do ranog poslijepodneva.

Slijedi ručak, opet tražimo brzu varijantu bez previše troška i energetskog uloga pa se tako u blenderu da brzinski izraditi domaći genovese od bosiljka, pinjola , zrelog ovčjeg sira i najboljeg maslinovog ulja ili neodoljivi pesto od dobro osunčanih sušenih pomidora gdje savršeno odgovara slana skuta u kombinaciji s malim finim domaćim fužićima, ili proljetno osvježenje od medvjeđeg luka ili mladog špinata, odnosno blitve s odgovarajućim popratnim začinima, sve u svrhu odličnog preljeva ili osvježavajućeg kontorna… Nedavno sam imala prilike kušati doista fantastičan izblendirani pesto od rukole sa sokom od limuna i peperoncinom koji je u najboljoj mjeri izbalansirano pratio rižot s novigradskim kaneštrelama. Taj pesto položen na dno tanjura bio je fantastičan, grabeći od minuciozno izblendiranog temelja do slatkastog marimineralnog vrha svaka je pirunada ovog rižota izazivala duboke uzdahe i nježne osjećaje. Sreća što postoje kvalitetni blenderi koji u svega par minuta, nakon što smo ubacili sve željene sastojke izmiksa i ne uništava ih, a nekoć je trebalo mukotrpno peštati ili gnječiti u čvrstoj kamenoj posudi.

Osobno smatram da je dobar blender vrlo bitna naprava u svakoj kvalitetnoj kuhinji, osim već navedenih dobrota daju se pripremiti i odlične riblje ili mesne paštete i velutate, a u slastičarskom djelu ponude za funkciju nema limita: od raznih krema i granagea, frapea i batuda do sorbeta i granita, dobar blender je doslovce katica za sve, osobito ako se u petak navečer, za kraj radnog tjedna s guštom počastite jednom dobrom ledenom i aromatičnom Margaritom…


Podijeli: Facebook Twiter