NAJNOVIJESTREET FOOD TWO

JELA S POTPISOM: Kulinarski dvojac iz Valsabionna i stancije Meneghetti u središtu Pule

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ


Nakon gotovo dva desetljeća iscrpljujućeg rada u visokoj gastronomiji, chefovi Danijela Pifar i Bojan Vuković otvorili su vlastiti lokal u kojem nude autorska kuhana jela, salate i sendviče

Na poslu ste. Negdje u vrijeme ručka, kad opako zakruli želudac, željeli biste pojesti nešto fino i toplo, a opet, nije da vam se baš izdvaja 80 ili stotinu kuna za ručak. Takav fin obrok odnedavno se može pojesti u središtu Pule, u street foodu Two. Gusta mirisna juha od mrkve, naranče i đumbira posuta klicama suncokreta, pljukanci s domaćom šalšom i grana padanom, zeleni njoki sa šugom od piletine i povrća, juneće obrazine s kroketima, sve te fine delicije možete kušati po cijenama od 19 do 40-ak kuna. Zanimljivo je da lokal vode dvoje renomiranih chefova, Danijela Pifar i Bojan Vuković koji su zanat brusili gotovo dva desetljeća u Valsabbionu i stanciji Meneghetti, gdje su oboje bili šefovi kuhinje. Nakon godina iscrpljujućeg rada, odlučili su otvoriti vlastiti lokal s hranom "za van" koja se može ponijeti u jednokratnoj ambalaži ili se u ukusnim jelima može uživati na licu mjesta, u minimalistički uređenom interijeru.

Dvadeset jela

U lokalu smo se nacrtali u osam ujutro, sat vremena prije otvaranja, da na miru popričamo prije dolaska gostiju. Danijela je tad imala pune ruke posla, točnije pune padele iz kojih su se širili miomirisi. U kuhinji je već u šest sati da bi stigla pripremiti dnevna jela. A u ponudi ih je više od 20. Osim toplog programa, ovdje možete pojesti sendvič s ombolom ili kidanom koljenicom, bogate salate s piletinom, bulgurom i povrćem, nekoliko vrsta slastica, a po narudžbi i smoothie. Ovdje nema podjele posla: kulinarski dvojac mijenja se i, po potrebi, radi sve.

- Krenuli smo kao street food, a pretvorili se u mini restoran. Mi nudimo klasičnu hranu, uz poneke interpretacije, na drugačiji način. Osamdeset posto jela ima naš potpis, kaže Danijela.

Jako se, dodaje Bojan, volimo baviti klicama. U malim važima u kuhinji, uz začinsko bilje, poput basilica, kopra i mente, rastu klice rotkvice, graška, suncokreta, lana.

- Uzgoj klica bio je prvi plan od kojeg ne odustajemo. S obzirom da je to opsežan posao, a potrebno je naviknuti ljude, odlučili smo promovirati zeleni svijet klica kao pripremu za jedan širi projekt, veli Bojan. Klice su, naime, koncentrat same biljke, male bombe pune okusa, hranjivih tvari i antioksidansa. Kušamo dvije: u prvoj su koncentrirana zrna graška, dok u drugoj osjećamo rezak okus rotkvice.

Doručak i ručak

Zanima nas, međutim, kako su se odlučili na tako velik iskorak od fine dining koncepta.

- Visoka gastronomija je vrlo zahtjevna, to je posao od 0 do 24 sata. Naletjeli smo na ovaj prostor koji jako dugo gledam. Dugo smo razgovarali o tome da otvorimo nešto naše. Nismo željeli nešto veliko s obzirom da se teško pronalazi radna snaga. Jedan restoran mora imati osoblje, a financijski je to "strahota". Odlučili smo se za varijantu koju možemo sami financirati. Uložili smo vlastiti novac, pripovijeda Bojan.

Iako posluju svega dva tjedna, dosad su prodali oko tisuću obroka. Imaju dva tipa gostiju: jutarnje, koji u 9 sati naručuju sendviče i smoothieje, a poslije 12 kreću kuhana jela.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam