UJEDNAČENA PREHANA

Jednostavni savjeti kojima svakodnevno možemo osnažiti imunološki sustav

| Autor: Glas Istre
Pixabay

I male stvari čine veliku razliku i pomažu jačanju imuniteta.

Kao nikad do sada nije bilo važnije ojačati imunitet i održati ga snažnim. No, veliki je izazov pred nama. Svakodnevno smo izloženi većom količinom stresa, boravimo doma, počinje vrijeme proljetnih alergija, manje se krećemo… Dobra vijest je što postoje načini na koje svakodnevno možete pomoći svom imunitetu. 

Kakopiše Novi list,  brojne svakodnevno sitnice znaju negativno utjecati na naš imunitet, stoga je važno obratiti pozornost na sljedeće stavke. 

Raznolika i ujednačena prehrana

Ujednačena, zdrava i raznolika prehrana od ključne je važnosti za zdrav i jak imunitet. Namirnice bogate vitaminima i mineralima čine okosnicu našeg zdravlja. Svaki dan biste trebali unositi dvije porcije voća i tri porcije povrća, uvrstiti ribu u svoj jelovnik te pripaziti na količinu unosa mesa. I nipošto ne smijete zaboraviti na dovoljan unos tekućine. 

Zdrava probava

Probava je od krucijalne važnosti za naše zdravlje, a mi joj svakodnevno možemo u tom poslu pomoći. Pripazite da unosite dovoljnu količinu vlakana, a nemojte zaboraviti ni na zdrave bakterije koje se nalaze u, primjerice, jogurtu i kefiru.

Otpustite stres

Stres se naziva i tihim ubojicom današnjice i česti je uzročnik slabog imuniteta. Potrebno je dobro poznavati sebe i shvatiti kada se nalazimo u stresnom periodu. U tom slučaju trebate imati svoj ispušni ventil. Za neke je to bavljenje određenim sportom, za druge pak meditacija, za treće slušanje najdraže glazbe. Sami morate naći svoj mehanizam obrane. 

Smijeh je lijek za sve

Smijeh ne samo da podiže naše raspoloženje nego i imunitet, a to je posebno važno u današnje doba. Nazovite najdražu prijateljicu, pročitajte zabavnu knjigu ili pogledajte humorističnu seriju - sami najbolje znate na koji način se možete oraspoložiti.

Pokrenite se

Fizička aktivnost čini čuda. Pomaže nam da se nosimo sa stresom, potiče cirkulaciju, podiže raspoloženje, potiče gubitak kilograma i prije svega jača naš imunitet. Za početak možete češće šetati, a mnogobrojni kanali na YouTube kao i razne aplikacije nude korisne treninge koje možete obavljati i doma. 

Potaknite cirkulaciju

Sauna je najbolji prijatelj našeg imuniteta. Nažalost, trenutno nismo u mogućnosti ići u saunu, no cirkulaciju možete potaknuti i naizmjeničnim tuširanjem hladnom i toplom vodom. Isprobati možete i naizmjeničnu kupku za stopala. U jednu posudu ulijte toplu vodu (oko 35 stupnjeva), dok u drugu ulijte hladnu. 15 minuta držite stopala u toploj vodi te 15 sekundi u hladnoj i sve to ponovite tri puta. 

Otvorite prozore

Važno je redovito i često otvarati prozore kako biste  svoj dom prozračili te udisali svježi zrak. Minimalno tri puta dnevno otvorite sve prozore na 10-ak minuta.

Perite ruke

I vrapci na grani znaju kako uvijek trebamo prati ruke, a u doba pandemije koronavirusa to postaje cjelodnevna mantra. 

Izmjenjujte nježnosti

Zagrljaji, ljubljenje i maženje potiču raspoloženje i jačaju naš imunitet. Stoga nemojte danas zaboraviti poljubiti svog partnera i zagrliti svoje dijete.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater