PARIZ

JEDINI POZNATI SLUČAJ ZARAZE KUĆNOG LJUBIMCA: Devetogodšnja mačka preživjela zarazu koronavirusom. Zarazili je vlasnici

| Autor: HINA
EPA

Papille zadovoljno prede dok je vlasnik češka po leđima i glavi, dlaka joj je sjajna a oči prodorno zelene - vratila se u 'staro normalno' nakon što se oporavila od covida-19.

Devetogodišnja mačka jedini je poznati slučaj kućnog ljubimca u Francuskoj koji se zarazio virusom. I u cijelome svijetu je poznato tek nekoliko takvih slučajeva. Najvjerojatniji izvor infekcije su njezini vlasnici, i sami oboljeli od te bolesti.

"Nismo znali što s njome nije u redu", rekao je Papillein vlasnik Brian.

"Majci je bilo čudno što ima iste simptome kao ljudi: umor, kašalj i slabost. Rekli smo da je vjerojatno covid-19. Teško, ali moguće".

Intuicija im se na kraju pokazala ispravnom.

Brian (24) prvi je imao simptome krajem ožujka. Taj radnik u petrokemijskoj tvornici bio je u samoizolaciji kod kuće gdje živi s roditeljima. Nekoliko dana kasnije njegova majka Florence dobila je visoku temperaturu i osjećala se iscrpljeno.

Na testiranju je bila pozitivna. Dok je Florence ležala u krevetu, Papille bi se priljubila uz nju, kaže Brian. Naposljetku je i mačka oboljela.

"Nije mogla stajati na nogama, kad bi je zvali uopće nije reagirala. Jedva je dizala glavu", prepričava Brian. "Mi smo joj prenijeli virus".

Papille je testirana na veterinarskom fakultetu u južnom dijelu Pariza.

"Prijenos s ljudi na životinje nije nemoguć, ali je jako rijedak", rekao je znanstveni direktor fakulteta Renaud Tissier. "Nismo zabilježili nijedan slučaj u kojem su životinje zarazile ljude".


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini