reinterpretacija tradicije

IZA KULISA NOVOG PROJEKTA Tradicionalno istarsko vjenčanje u modernom ruhu

| Autor: Ružica KORACA
(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Vodnjan putem ovog projekta nastavlja suradnju s Đorđem Stošićem, Giordanom Cellichem i Ekomuzejem na snimanju fotografija na kojima se isprepleću sadašnjost i prošlost u predivnom prostoru Ekomuzeja na Narodnome trgu. Fotografi su Đorđe Stošić i Giordano Cellich, modeli Ana-Lea Janžić, Sara Dilber i Ania Britteri

Zanimljiv projekt predstavljen je u vodnjanskom Ekomuzeju "Istrian de Dignan", gdje je za predstavnike medija uprizoreno tradicionalno istarsko vjenčanje - a sve to u suvremenoj reinterpretaciji.

Raznolikost

Vodnjan putem ovog projekta nastavlja suradnju s Đorđem Stošićem, Giordanom Cellichem i Ekomuzejem na snimanju fotografija na kojima se isprepleću sadašnjost i prošlost u predivnom prostoru Ekomuzeja na Narodnome trgu. Fotografi su Đorđe Stošić i Giordano Cellich, modeli Ana-Lea Janžić, Sara Dilber i Ania Britteri, trgovina vjenčanica je Angel's Weddings, a za uređenje scene je bio zadužen Boris Ružić. Gastro-spoj tradicije i suvremenosti predstavili su Svjetlana Celija iz restorana Vodnjanka i Deniz Zembo iz restorana Amfiteatar.

Franko Krajcar i KUD Vodnjan predstavili su glazbeni program, a sve to zbivalo se uz logističku podršku Turističke zajednice grada Vodnjana koja ne krije zadovoljstvo trećim izdanjem ovog snimanja.

"Đorđe i Giordano odlični su suradnici, tema vjenčanja je uvijek zanimljiva, a naša ideja da vam pokažemo ono što se dešava iza kulisa učinila nam se prigodnom, pogotovo kada se radi o kombinaciji novog i starog, prošlosti i sadašnjosti", kazala je Morena Smoljan, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana. Prostor je jedinstven, te je dao onu posebnu notu ovoj ideji.

Hranu, spoj tradicionalnog i modernog predstavili su Deniz Zembo i Svjetlana Celija, koja nam je ispričala kako se nekada jelo na vjenčanjima.

- Drago mi je biti dio ovoga projekta. Ovako je doista i bilo prije pedesetak godina kada su se svadbe održavale u kućama, a one su bile odraz bogatstva, pokazivale su da je netko bio iz bogate kuće, jer koliko je bio bogat, toliko mu je bila bogata i svadba. Moja teta se udala u kući u kojoj se rodila, kazala je Svjetlana, uz napomenu da se inače na jelovniku prilikom vjenčanja nalazila juha od peteha. Vrsta mesa je ovisila o bogatstvu obitelji te se ako je obitelj bila bogatija, na trpezi bi se našla teletina, a ona malo skromnija trpeza bila je kokošja. Pripreme trpeze trajale su danima, tjestenine, kolači i sve ostalo radilo se srcem i dušom.

Idealan ambijent

Danas je modernija verzija vjenčanja u tradicionalnom ambijentu čak i poželjna, kazao je Deniz Zembo. "Svakako da se moderno može uklopiti u tradicionalnu hranu. To si oni 'tvistovi' od umaka, prahova i svega ostaloga", rekao je poznati kuhar čiju hranu vole među ostalima i brojni mladenci.

- Ovaj ambijent je idealan za takvu priču, gdje treba veličati tradiciju, kazao je u razgovoru jedan od organizatora projekta, fotograf Giordano Cellich. "Veliki je to značaj, posebice za ovo podneblje i trebamo ga baštiniti jer naša tradicija je doista posebna", kazao je Giordano, a Franko Krajcar svojim mihom pokazao je koliko je to značajno: "Uvijek se u Istri odlično sviralo na našim instrumentima, a ovaj projekt je nešto posebno i dragocjeno".

Ovoga puta vjenčanice su bile modernog, ali opet tradicionalnog štiha, tako da su se tri predivne varijante vjenčanica uklopile u ambijent. Vlasnica salona vjenčanica Enđela Čivljak Perolli pazila je na detalje, a nije pretjerala niti u jednom segmentu: "Jednostavno i bez puno kiča", kazala je.

Ovakvi projekti potrebni su za dušu Istre, kao poticaj za budućnost, a ovoga puta fokus svega bila su vjenčanja, mogao bi glasiti zaključak ove lijepe i zanimljive večeri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter