OKRUGLI STOL NA VINISTRI

Istra ima svjetska vina!


Uoči današnjeg otvaranja 25. Vinistre, međunarodne izložbe vina i vinarske opreme u porečkoj Žatiki, jučer je u Poreču održan okrugli stol pod nazivom Vino i Istra - jučer, danas i sutra, koji su zajednički organizirali Istarska županija i Udruga vinara i vinogradara Istre Vinistra. Početaka svojevrsnog vinskog preporoda na Poluotoku prisjetili su se vinari "veterani", Ivica Matošević i Gianfranco Kozlović, zatim europarlamentarac i nekadašnji istarski župan Ivan Jakovčić, te jedan od njegovih najbližih suradnika i vodećih hrvatskih stručnjaka po pitanju turizma Veljko Ostojić.

Inicijativa rođena usput

Upravo je Ostojić anegdotom iz prošlog vremena podsjetio na vrijeme kada se vinska karta Istre dijelila gotovo isključivo na "črno i bilo".

- Devedesetih godina u goste nam je došao prijatelj i vlasnik jedne od prvih pravih enoteka u Hrvatskoj, Vlado Borošić, i kazao: "Znate što dečki? Vaša vina su dno dna hrvatskih vina. To je bilo prije 25 godina. U tih 25 godina mi smo sa dna došli na vrh, ne samo Hrvatske, nego i šire. Mislim da je to vrijedno reći i, neovisno o tome što se nekome možda čini da je 25 godina puno vremena, mislim da je za takve značajne promjene iskorake i skokove kakvi su u Istri učinjeni kad je u pitanju kvaliteta vina, zaista vrlo malo, naglasio je Veljko Ostojić.

Je li, da se stvar zakotrlja, pomogla i ova iskrena i oštra kritika vlasnika legendarnog Bornsteina, Ostojić nije rekao, no nekako u isto vrijeme, kako se moglo čuti, počela se javljati ideja o projektu koji bi tu vinsku priču Istre izvukao iz rutine i dosade ponovno je učinio na neki način uzbudljivom i napetom. Kao i mnoge druge velike projekte, i ovog je, otkrio je Jakovčić, inicirao nevezani razgovor.

Članovi tadašnjeg županijskog poglavarstva iz središnje Istre su se, vozeći se autom na sjednicu u Pulu, dotakli teme vinskog sajma koji je Istra imala prije 100 godina, u vrijeme vladavine K.u.K. monarhije, i naglas spomenuli da bi bilo dobro nešto slično organizirati i danas. U tridesetak kilometara puta koje su trebali prijeći tog dana ideja je pustila duboke korijene, a da zgrade županijskog poglavarstva u Puli, na prijedlog tadašnjeg pročelnika za promet Dušana Gortana već je imala i ime - Vinistra.

Naravno da su inicijativu objeručke prihvatili vinari koji su, kazao je Ivica Matošević, inicijativu lokalnih institucija i pruženu priliku iskoristili da se kroz 25 godina pozicioniraju na vinskoj karti svijeta, te od "dna hrvatske“ sustignu one najveće i zaigraju vinsku Champions ligu.

- Vladala je fina sinergija između proizvođača, lokalne politike, turističke branše i poljoprivrednog instituta. Nismo to tada radili radi biznisa, biznis je došao kasnije, nego zato što smo bili ponosni na svoj kraj. Htjeli smo otkriti po čemu mi to možemo biti svjetski. Nakon 25 godina to znamo jer nam i najveći stručnjaci priznaju da imamo svjetske malvazije, kazao je Matošević.

Brend i dodana vrijednost

Istarski župan Valter Flego naglasio je da je po pitanju razvoja i promocije istarskih vina do danas učinjeno jako puno, ali da se na tome ne smije stati, već se novim idejama mora ići dalje. "Da li bi neki ljudi iz Münchena, Rima ili Berlina ikada vidjeli Kaldir, Momjan i neka druga mjesta u kojima danas žive i rade naši poznati vinari da nisu prilikom posjeta Istri posjetili upravo njihove vinarije? S druge strane, da li bi ti vinari i njihovi potomci živjeli u tim mjestima da nema vina?, retorički je upitao Flego te dodao da županije i institucije sa zadovoljstvom podržavaju takve projekte koje rezultiraju win-win rješenjima. I saborski zastupnik Boris Miletić kazao je da u budućnosti treba još više poraditi na „istarskoj priči“, brendu i dodanoj vrijednosti vinu jer su vinari danas, kazao je, ne samo dio istarskog identiteta, već i ponosa. (Milan PAVLOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini