SVIBANJ, FILIPOVČAK, ROŽNJAK ILI SVIBEN

IDEALAN MJESEC ZA REKREACIJU I ZABAVU NA OTVORENOM: Doba je zrelih vina i kvarnerskog škampa

| Autor: Luka JELAVIĆ
(M. MIJOŠEK)

Wine Day, 20. Dan otvorenih vinskih podruma u Istri slijedi 26. svibnja. Tradicionalno posljednje nedjelje u svibnju od 10 do 19 sati bit će otvoreno 70-ak vinskih podruma. U mnogim će mjestima organizirati obilazak pa će tako u Brtonigli posjetitelje voziti poseban vlakić

Već smo osmi dan u svibnju, uobičajeno lijepom proljetnom mjesecu koji zna iznenaditi i lošijim vremenskim dionicama. Ipak, treba mu vjerovati na riječ, na ime koje mu dolazi od biljke svib, a u hrvatskim krajevima zvali su ga filipovčak, rožnjak i sviben. U mnogim je jezicima ime dobio od latinskog Maius, po rimskom kalendaru bio je treći mjesec u godini koji je označavao buđenje prirode, razvoj, cvjetanje… Nadajmo se da će takav biti i ovogodišnji svibanj.

Vinistra ovog vikenda

Izbor iz svibanjskih događanja na koja valja ukazati počinjemo u Poreču gdje se ovoga vikenda, u dvorani Žatika od 10. do 12. svibnja održava 26. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme - Vinistra. Već je ocijenjeno nekoliko stotina vina, ne samo iz Istre, pa će vinoljupcima biti užitak degustirati najbolja. Vinistru ne čini samo izložba domaćih vina, već je to prezentacija najboljih autohtonih istarskih poljoprivrednih proizvoda poput rakija, maslinovih ulja, meda, sira i pršuta. Tu su vođene degustacije, prezentacije, tematski susreti. Vinistra na jednome mjestu uspijeva okupiti rekordan broj izlagača vina, to je mjesto edukacije o vinu i kulturi stola, po čemu je postala najveća izložba takve vrste u Hrvatskoj. Sve su to razlozi da Žatika i ove godine bude puna u sve dane trajanja Vinistre.

U Rovinju se od 11. do 13. svibnja održava proljetno izdanje gastronomsko-zabavne manifestacije Sete Sois Sete Luas. Bogat program nudi niz gastronomskih radionica s vrhunskim inozemnim kuharima koje će predvoditi João Ferreira iz Portugala i Stefano Saletti iz Italije. Za mnoge će to biti prilika kušanja jela s portugalskim i talijanskim okusima uz prigodnu glazbu grupe Bitinada. Sve se događa u sjedištu Zajednice Talijana u Rovinju.

Kad smo kod gastronomije, najavimo i 4. Festival kvarnerskog škampa 25. svibnja na Rivi u Rapcu. Uz domaće škampe moći će se kušati i vina nagrađenih vinara s područja Labinštine. Festival je u samo četiri godine postao popularna manifestacija u Istri i na Kvarneru koja pridonosi prepoznatljivosti gastronomije Rapca i okolice, te proširenju ponude u lokalnim restoranima.

Istra i vino su vječito povezani. Na Istria Wine & Walku 18. svibnja, na 11 kilometara šetnje vinorodnim krajevima oko Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle predstavit će se devet vinara, a na okrjepnim stanicama posjetitelje čekaju proizvodi lokalnih poljoprivrednika i ugostitelja. Polazak je iz Buja pa preko vinograda Sv. Lucije prema području Brtonigle, uz obilazak nekoliko vinarija te povratak na polazište gdje je večernja zabava. Vrijedi rezervirati svoju ulaznicu. Istog dana, 18., ukoliko ste na drugoj strani Istre, posjetite 12. smotru vina u Barbanu, a 26. svibnja slijedi Wine Day, 20. Dan otvorenih vinskih podruma u Istri. Tradicionalno posljednje nedjelje u svibnju od 10 do 19 sati bit će za posjetitelje otvoreno 70-ak vinskih podruma. U mnogim će mjestima organizirati obilazak pa će tako u Brtonigli posjetitelje voziti poseban vlakić.

Limenjaci i zborovi

U Rovinju, Vrsaru, Poreču i Puli narednih se dana održava 19. Međunarodni festival zborova, kao dio FAKS-a, Festivala amaterskog kulturnog stvaralaštva. Koncert otvaranja je u Vrsaru 9. svibnja, u crkvi Marije od Mora, sljedeći dan su koncerti u Puli i Poreču, a revijalni koncert je u pazinskom Spomen domu u subotu, 11. svibnja. Ulaz na sve koncerte je slobodan. Treće subote u svibnju, 18., u Barbanu je mala smotra folklora Istre koja okuplja najmlađe članove KUD-ova, a 25. svibnja u Rovinju na 44. susretu limenih glazbi Istre sudjeluje 18 amaterskih orkestara iz gradova u hrvatskom i slovenskom dijelu Poluotoka. Susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip održava se u Poreču od 30. svibnja do 1. lipnja. Manifestacija traje od 1973. godine, a posebnom je čini naglasak na istarsko-primorskom melosu i čakavskoj besedi, uz nove skladbe pisane upravo za Kanat.


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini