NOVINARI ROBERT FERLIN I DAMEO RAMIĆ KOVAČIĆ U ĆAKULINU

I životom i novinarstvom dominiraju - korporacije


- Naše se novinarstvo svelo na prepisivačko, diktirano novinarstvo. 'Ti ćeš malo na presicu gradonačelnika, a ti na presicu župana'. Nema toliko kreativnosti, a zbog digitalne tehnologije danas su svi postali 'novinari', s inflacijom vijesti. Novinarstvo gubi na značaju. Posljednji Spielbergov film "Novine" ('Post)', ako i to nije američka propaganda, pokazao je što znači pravo novinarstvo, kao i stariji filmovi "Svi predsjednikovi ljudi" (u režiji Alana J. Pacule iz 1976. op. a.) ili "Good Morning, Vietnam" (iz 1987. s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi), koji su jako utjecali na mene, rekao je poznati radijski i televizijski voditelj, rođeni Puljanin Robert Ferlin, gostujući sinoć u Ćakulinu u pulskom Shipyard pubu zajedno s mlađim kolegom Dameom Ramićem Kovačevićem, sada zagrebačkim studentom geografije, no i dalje suradnikom sportske redakcije Glasa Istre, a odnedavna i Hrvatskog radija.

- Smatram da kod nas nema nezavisnog novinarstva, što je pokazao slučaj Agrokor dok još nije pao, kada su tek rijetki mediji pisali o tome da Todorić dugo ne isplaćuje dobavljače. Mislim da nezavisnih medija nema previše ni u svijetu jer i životom i novinarstvom dominiraju korporacije, dodao je Ferlin. Dameo je rekao da u Hrvatskoj, nažalost, ima jako malo dobrih novinara, ali da se od njih može jako puno naučiti. Istraživačko novinarstvo, kazao je Ferlin, često završava, kao sada u Slovačkoj, s metkom u čelu.

Robert Ferlin je pohađao pulske osnovne škole Neven Kirac (sada Šijana) i 43. istarske divizije (Vidikovac), zatim pulsku gimnaziju, a nakon literarnog uspjeha na Lidranu prihvatio je poziv kolegice Lorene i završio u pomorskoj emisiji na Radio Puli. Nakon neuspješnog pokušaja studiranja na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, kao ljubitelj književnosti upisao je i završio Pedagošku akademiju u Rijeci, gdje je danas najpoznatiji voditelj (i sportski novinar) na Radio Rijeci, iako je zadnjih godina često viđeno voditeljsko lice u estradnim emsijama HTV-a. Navija, kaže, za NK Rijeku, a voli NK Istru... i Istru. Triput je bio suspendiran s posla - jer je u eter za Tuđmanove bolesti pitao koja će životinja spasiti Hrvatsku, pa zbog toga jer je za službenog imena Hašk Građanski izgovorio u eter ime Dinamo te kad je uoči lokalnih izbora u Rijeci, na zahtjev HDZ-a udaljen s posla, ali na svega pet dana, a jer mu je HDZ-a spočitavao antihrvatsko djelovanje.

Dameo je s novinarstvom otpočeo u pulskoj gimnaziji, gdje je bio glavni urednik obnovljenog gimnazijskog lista Ulika, da bi se žurnalizmom posve zarazio pišući profesionalno o sportu u Glasu Istre, posebno o sada ugroženom nogometnom prvoligašu NK Istra. Pred vratima tog kluba je stečajni postupak, prvo ročište je za dva tjedna, pregovara se o novom vlasniku, a Dameo ne može vjerovati da sve to toliko dugo traje. No, nada se da će ta homogena ekipa preživjeti.

U nogometno/novinarskim vodama, potvrdila su oba gosta, najviše se putuje, zabavlja, a to je biznis u kojem, za razliku od drugih gotovo uništenih sportova i klubova, ima novaca. U trećoj sezoni Ćakulina, pulskog festivala razgovora u organizaciji Instituta Mediterran, s gostima su razgovarali Dina Cvek i Filip Zoričić, a polusatno druženje završilo je, uz prateću video snimku, uspješnijim Ferlinovim TV komentarom (imitacijom kultnog Mladena Dedića) čuvene završnice i Radanovićevog pobjedničkog, trećeg gola na utakmici Jugoslavija-Bugarska 21. prosinca 1983. godine na splitskom Poljudu. (Z. ANGELESKI, snimio D. MEMEDOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom