TUNISTRA: OBOREN REKORD TURNIRA

Hrvatska ekipa "Axopar", nakon sat i pol borbe,  ulovila rekordnu tunu tešku 198,75 KILOGRAMA

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Tuna rekorderka M. PALJUH

Tuna rekorderka M. PALJUH


Sat i pol vremena "borbe" bilo je potrebno hrvatskoj ekipi "Axopar" pod vodstvom kapetana Valentina Harašića da izvuče tunu tešku 198,75 kilograma koja im je nakon prvog dana TunIstra - Offshore World Challengea u Poreču donijela vodeću poziciju. Ova impresivna kraljica mora duga je 231 centimetar, a prema procjenama stručnjaka, stara je najmanje 17 godina. Riječ je o rekordnoj tuni na dosadašnjih pet izdanja turnira.

Drugo mjesto nakon prvog natjecateljskog dana zauzela je talijanska ekipa "Presidente Masterfish" koja je pod vodstvom kapetana Giorgia Mure izvukla ništa manje impresivnu tunu od 146,75 kilograma. Treće mjesto pripalo je talijanskoj ekipi "Fiuri" koja je ulovila dvije tune, od kojih je na brod izvučena ona teška 47,10 kilograma, a je druga puštena.

26 zagriza

Ovako bogat ulov nakon prvog dana dokaz je brojnosti populacije plavoperajne tune uz zapadnu obalu Istre. Naime, tijekom osam sati ribolova zabilježeno je 26 zagriza mamca. Ulovljeno je ukupno 14 riba, od kojih je na brodove izvučeno devet tuna koje su nakon sudačkog pregleda snimki i utvrđivanja regularnosti ulova vagane na porečkoj rivi pred brojim Porečanima i turistima.

Prema pravilima najvećeg natjecanja u lovu na veliku ribu na Jadranu boduju se samo tune teže od 40 kilograma koje se i smiju izvaditi iz mora unutar kvote koju propisuje Ministarstvo poljoprivrede. Svaki je ulov potrebno dokumentirati videosnimkom na temelju koje suci dodjeljuju bodove ako utvrde da je ulov regularan.

Jaka bura u ribolovnoj zoni jučer je dostigla snagu od 30 čvorova koja je onemogućila ribolov pa su tunolovci ostali privezani u porečkoj luci. No, za danas je vremenska prognoza mnogo bolja. To je u skladu s pravilima natjecanja koja nalažu da se moraju održati bar dva ribolovna dana.

- Vjetar koji u ribolovnoj zoni dostiže snagu od 30 čvorova jednostavno ne dopušta ribolov. Kao organizatorima žao nam je što drugi natjecateljski dan nije održan, ali na to smo bili pripremljeni zbog točnosti vremenske prognoze. Srećom, to neće utjecati na rezultate natjecanja, jer su za subotu vremenski uvjeti odlični. Najvažnije je da smo potvrdili da ribe ima i da je velika, što dokazuje ulov prvog dana, kazao je glavni organizator i predsjednik ŠRK-a Big Game 4 Tuna Franko Čerin.

Gastro ponuda

Tjedan posvećen kraljici Jadrana dodatno upotpunjuje gastronomska manifestacija koja je na porečku rivu donijela raznovrsne specijalitete od svježe tune te druge morske delicije. Ovogodišnja ponuda je nikad bogatija. Ima tu tuna steak s emulzijom od limete i maslinovog ulja, ražnjići od lignji i kozica, bruschette od tune, cubetti od tune na salatini, tuna tacosi, tuna wrapovi, tuna ćevapčići i mnogi drugi ukusni zalogaji. Svi oni koji vole slastice, svoj će kutak zasigurno pronaći u Sweet Bites Baru, dok će oni skloniji dobroj kapljici uživati u Wine & Cheese Baru s ponudom domaćih istarskih vina i sireva, a ljubitelje gin tonica posebno će razveseliti ponuda u Gin Baru.

Vrhunac Offshore World Challengea bit će večerašnje završno vaganje u 20.30 sati na porečkoj rivi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum