Što je chainmaille, nekad i danas

GORDANA KOLIĆ: Kreativnost kroz cijelu godinu

Od nakita izrađuje ogrlice, narukvice, prstenje i malo drugačije komade poput lanca za novčanik i popularnih nanogica - ukrasa za gležanj

| Autor: Maja ČERLJENKO
Gordana Kolić

Gordana Kolić


Chainmaille je tehnika spajanja žičanih prstenova koja je nastala u 5. stoljeću prije Krista, kada se koristila isključivo za pletenje žičanih oklopa koje bi ratnici nosili kao zaštitu u borbama. Smatra se da su ovu tehniku otkrili stari Kelti, a proširila se Srednjom Afrikom i Bliskim Istokom te preko središnje Azije, Indije i Tibeta stigla sve do Koreje i Japana.

U srednjem vijeku pločasti oklopi istiskuju chainmaille te se ova tehnika počinje koristiti u izradi nakita – upoznaje nas Kolić sa svojom tehnikom izrade nakita.

- U izradi svog nakita preferiram bakrenu žicu zbog tog pravog starinskog štiha i boje, no koristim i žicu od nehrđajućeg čelika te aluminijsku žicu. Svaka od ovih žica ima svoju specifičnost, tvrdoću, boju, težinu, mogućnost oblikovanja koja me usmjerava koji komad nakita ću izraditi. Počinjem plesti još u osnovnoj školi. Naime, tada je postojao predmet Domaćinstvo u osmogodišnjoj školi pa postajem svjesna koliko sam spretna u radu s rukama. Moji počeci, prije 15 godina, su vezani uz wirewraping tehniku - tehnika motanja žice i ne uz izradu nakita, nego uz izradu stabalaca od žice na postolju od maslinovog drva ili kamena u čemu mi pomaže muž, veli.

Govoreći o fibuli, nastavlja "zavoljela sam rad sa žicom i poslije par godina krećem s izradom nakita koji je inspiriran starorimskim nakitom, tj. fibulom, brošem koji su stari Rimljani nosili na svojim togama. Od nakita izrađujem ogrlice, narukvice, prstenje i malo drugačije komade poput lanca za novčanik i popularnih nanogica - ukrasa za gležanj. Izrada nakita i stabalca su posao koji volim, no nakon ljeta dolazi do laganog zamora pa imam hobi koji obožavam. U zimskom periodu na red dolazi heklanje. Izrađujem baby obuću, popularne starke - tenisice, čizmice i kape - sa zadovoljstvom u glasu završava Kolić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini