NATJEČAJ

DIGITALNA TRANZICIJA U HRVATSKOJ: Digitalizacija bez IT tvrtki

| Autor: HINA
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na vladin natječaj za digitalnu tranziciju ne može se prijaviti nitko iz informatičke industrije, piše u utorak Jutarnji list, ističući da apsurdni natječaj priprema Ministarstvo gospodarstva, a radi se o bespovratnom novcu EU za tvrtke iz prerađivačke industrije.

Odlična vijest da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenulo javno savjetovanje za prvi ovogodišnji natječaj iz fondova EU za mikro, male i srednje poduzetnike ipak nije kod svih izazvala oduševljenje.

Naime, iako namijenjen digitalnoj i zelenoj tranziciji, na taj se natječaj ne mogu sa svojim projektima prijaviti poduzeća iz informatičke industrije.

Naziv mu je "Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju" i, kako se vidi u nacrtu uputa za prijavitelje, namijenjen je isključio tvrtkama iz prerađivačke industrije.

Objava natječaja se očekuje za mjesec ili dva, u pitanju je oko 1,14 milijarde kuna za bespovratne potpore poduzetnicima, pri čemu će najniža biti pola milijuna kuna, a najviša može ići do 7,5 milijuna kuna.

Praktički istog trena kad je nacrt uputa za prijavitelje objavljen na stranici e-Savjetovanja u petak prošloga tjedna s primjedbom su se javili iz Hrvatske udruge nezavisnih izvoznika softvera, jer je "najpropulzivniji sektor (IT) isključen kao prihvatljiv prijavitelj" te postavljajući zahtjev da se to promijeni.

Tumače pritom kako u IT-u najviše ulažu u ljude, što mnoge u toj industriji iscrpljuje, a imaju i "puno potreba za ulaganjem u novu opremu za modernizaciju i proširenje kapaciteta, ulaganje u softverska rješenja za inovaciju vlastitih poslovnih procesa, a sve češće IT tvrtke poduzimaju i izgradnje vlastitih objekata, posebno u poslovnim zonama upravo za tu namjenu kao što je IT poslovna zona u Osijeku", donosi Jutarnji list.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom