(S. BOSNIĆ)
U prvom gastro kutu, Našoj kužini – Pelagius Novigrad mogao se naručiti istarski ombolo, istarska panceta, kobasice od vepra, kravlji sir u teranu… U restoranu Zigante tartufi, jednom od najstarijih i najvjernijih restorana na umaškom Istria Gourmet Festivalu gotovo su svi stolovi bili popunjeni
Raste uzbuđenje i broj posjetitelja u Stella Marisu pred ulazak u završnu večer, finale 30. ATP Plava Laguna Croatia Open. A po završetku svakog meča navijače put vodi na večernji gala show Istria Gourmet Festival i Taste Istria zonu gdje mogu kušati autohtone istarske delicije i najfinija čuvena vina 32 istarska vinara. Jer, ispratiti meč, a zaobići eno-gastro program i druženje koje ljubitelje tenisa i umaškog ATP-a povezuje, bilo bi, kao da ste pogodili cilj, ali promašili sve ostalo.
Zavirili u pinjate
A to sve ostalo izoštrava ona najistančanija osjetila i osnažuje čaroliju ovog sportsko - zabavnog programa. Stoga smo zavirili u teće i pinjate u kužinama slavnih restorana na Festivalu i kušali neka od prestižnih vina u Taste zoni, a preostala, su nam ostala na rasporedu do konca ATP-a. In vino veritas!
U prvom gastro kutu, Našoj kužini – Pelagius Novigrad mogao se naručiti istarski ombolo, istarska panceta, kobasice od vepra, kravlji sir u teranu, pa bakalar na bilo, inčuni na rukoli, tartar od tune, hobotnica … U ponudi je bio i šugo od boškarina sa labinskim krafima, rižoto sa škampima i šafranom, tagliata od fiorentine na rukoli, krak hobotnice u acetu, istarska kobasica u ciabatti…već od samog nizanja jela rastu zazubice, zar ne? U restoranu Zigante tartufi, jednom od najstarijih i najvjernijih restorana na umaškom Istria Gourmet Festivalu gotovo su svi stolovi bili popunjeni, jer su, očito, gosti srednje dobi već ranije provjerili kvalitetu brojnih jela na meniju sljubljenih s tartufima, dok je mlađa generacija čekala u redu ispred pulta Zigante tartufi na svoju omiljenu paštu sa šugom od tartufa. Sa čašom vina u ruci i tanjurom mirisne pašte tražili su barski stol gdje bi s užitkom večerali uz ritam glazbe umaškog banda Febra, koji svaku večer iznova oduševljava posjetitelje izvrsnom svjetskom glazbom.
Umjetnički reljef
Najistančaniji ljubitelji delicija, oni koji vole malo, a puno, izabrali su mini kuhinju restorana Badi s Michelin preporukom u kojoj nam je chef Ivana Živković predstavila izbor menija večeri: pečeni škamp sa šugom od celera, krema od jabuke uz dodatak malo svježe jabuke, marinirana rotkvica, kavijar s acetom balsamicom, kremica od graška i klica. Ovako aranžirano jelo podsjećalo je na umjetnički reljef priljubljen uz crni tanjur.
Pa ako se svemu tome na slasnom Festivalu još pridodaju ponuđeni sirevi iz Špina, suhomesnati proizvodi iz Pisiniuma i Zigante sirevi te suhomesnate delicije sa tartufima, zaključujemo da je svaki posjetitelj ovih gastro kutaka mogao u njima pronaći svoje omiljeno jelo ili zalogajčić nakon kojega mu je vino lakše kliznulo niz grlo, potvrđujući tako potrebu uparivanja određenog vina uz određeni tip namirnica, jer samo onda nastaje rapsodija čula.