TOPLO ZA OVO DOBA GODINE

Aljaska u ožujku nadomak rekordno visokim temperaturama

| Autor: Hina

Stanovnici Aljaske, najsjevernije savezne države SAD-a, već tjednima svjedoče izvanredno toplom vremenu s temperaturama mjestimice i 15 stupnjeva Celzijevih iznad prosječne temperature za ovo doba godine. 

"Veljača i ožujak bili su izvanredno blagi. Na mnogim mjestima bit će potučen rekord u blagim temperaturama za ožujak", rekao je Rick Thoman, stručnjak iz Centra za procjenu i politiku klime na Aljasci.

Gradovi kao što su Wainwright, Nuiqsut, Kaktovik i Barrow, smješteni na sjeveru Aljaske, nasuprot Arktiku, mogli bi ovaj vikend izmjeriti temperature više za 14 do 22 stupnja Celzijevih u odnosu na redovite temperature u ovo doba godine.

"U Barrowu smo ovaj mjesec imali pet dana u kojima smo izmjerili rekordnu temperaturu" za ovo doba godine, kazao je znanstvenik.

"U četvrtak 28. ožujka, rekord je iznosio -1,1 stupanj Celzijev. A redovita, u tom području normalna temperatura, iznosi -19,4 st. C", objasnio je.

"Sada u ožujku uživamo u temperaturi kakva je uobičajena za travanj ili svibanj", rekao je Thoman. 

Na Arktiku globalno zatopljenje dvaput je brže od svjetskog prosjeka zbog smanjivanja morskog leda i povećanja temperature u Arktičkom oceanu. 

Aljaska je izložena toj pojavi koja ima velike posljedice na stanovništvo, na faunu i gospodarstvo, rekao je Thoman.

Brojne utrke psećih zaprega zbog toga su ove godine morale biti otkazane, a za slavnu utrku Iditarod valjalo je promijeniti itinerer, jer se led otopio pa je more prekrilo dio trkaće staze. 

Neki su ribari morali odustati od lova na rakove, jer je led bio pretanak ili ga čak nije bilo.

Nadalje, postoji opasnost da to zatopljenje poremeti razmnožavanje tuljana, jer ženke moraju imati čvrstu podlogu za okot. 

Zatopljenje se odražava i na kretanje stanovništva Aljaske gdje se "zimi led otapa i pretvara u vodene tokove kojima se stanovništvo služi za putovanje između sela, primjerice rijekom Kuskokwim", kaže Amy Holman, regionalna koordinatorica Američke atmosferske agencije. (NOAA).

Sada su "visoke temperature otopile led rijeka do te mjere da je postalo opasno voziti se kamionom ili automobilom", kazala je.

Otkako su počela mjerenja 1850. godine, razdoblje 2017./2018., bilo je rekordno po malenoj količini zimskog leda u Beringovu moru, između Rusije i Aljaske.

"Najveći strah budi brzina te promjene. Naša autohtona kultura stara je 10.000 godina, stanovnici se mire s promjenom, ali nikada se ona nije odvijala takvim ritmom", ističe Rick Thoman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini