GLAZBENA RECENZIJA: Dubioza kolektiv "#fakenews"

ALBUM ZA MNOGA I ČESTA SLUŠANJA Bonjour, merci… Dubioza? Oui!

| Autor: Tea TIDIĆ
Dubioza Kolektiv (Goran LIZDEK)

Ako netko u novom izdanju traži kakav revolucionarni zaokret - nema ga, a i niti nije potreban, jer Dubioza majstorski radi ono što najbolje zna - pjesme koje pucaju od energije, mame na pokret, hipnotičkom ritmu teško se oteti, a opet je to album za slušanje i promišljanje, prepun socijalno i politički angažiranih tema

U ovo vrijeme kad svi raspravljaju (i neminovno razmišljaju) o koronavirusu, izolaciji, socijalnom distanciranju… i kad se ritam života radikalno promijenio, svima nam itekako treba lijepih i dobrih vijesti da skrenemo um na neke pozitivnije stvari. A za to nema boljeg – od dobre glazbe.

Znakovitog naziva "#fakenews" novi album Dubioze Kolektiv definitivno jest doza "vijesti" koju je preporučljivo konzumirati – ako ste od ranije upoznati s glazbenim opusom ovog svjetski znanog bosansko-hercegovačkog benda – novi album, deveti u njihovom diskografskom opusu, donosi devet pjesama u žanrovski već nadaleko prepoznatljivom autorskom izričaju koji kombinira ska, punk, reggae, elektroniku, hip-hop, distorzirane gitare a sve to uz dobru dozu balkanskog štiha.

Ako netko u novom izdanju traži kakav revolucionarni zaokret - nema ga, a i niti nije potreban, jer Dubioza majstorski radi ono što najbolje zna - pjesme koje pucaju od energije, mame na pokret, hipnotičkom ritmu teško se oteti, a opet je to album za slušanje i promišljanje, prepun socijalno i politički angažiranih tema.

Britka Dubiozina kritička oštrica ni na pragu punoljetnosti benda nije nimalo istupjela (osnovani su 2003. godine) - pa i sam naziv albuma glasno izriče pošast koja već duže vrijeme vlada medijskim prostorom, a u potrazi za pravom, brutalnom istinom i istinskim ljudskim vrijednostima, i ovoga puta su se "na tapetu" našli najaktualniji problemi današnjice.

Dubioza Kolektiv #fakenews

Pjesme su na engleskom i španjolskom, a ima tu i ponešto francuskog. Na albumu gostuje pregršt izvođača – tu su Manu Chao, Earl Sixteen iz Dreadzonea, francuska grupa Soviet Suprem, meksički band Los de Abajo a imaju i specijalnog gosta - Robbyja Megabytea, robota koji će (očito) postati superzvijezda.

Album otvara pjesma "Cross the Line" u kojoj gostuje Manu Chao, te je to komentar na aktualnu goruću migrantsku krizu, a valja istaknuti stih koji pjeva Manu Chao: "We never crossed the border, the border crossed us" (nikad nismo prešli granicu, već je granica prešla nas) – što je slogan za prava meksičkih imigranata.

Na to se nadovezuje zarazno plesna "Space Song" u reggae ska maniri gdje gostuje Earl Sixteen, dok se tipični balkanski melos i harmonika stapaju s upbeat techno ritmom u "Miminal" uz još jednog gosta – Soviet Suprem. Na španjolskom je pak "Hoy Marijuana", koja donosi za goste Los de Abajo i skladno spaja reggae i harmoniku.

Jedan od singlova s albuma, za koji je snimljen i spot, jest "Take My Job Away" gdje gostuje Robby Megabyte, o čemu su članovi Dubioze progovorili i u intervjuu za naš list: "Prije više od godinu dana, došli smo na ideju da članove benda pokušamo zamijeniti robotima. Mi ćemo kući roštiljati i snimati pjesme, a oni nek' idu na turneje. Našli smo 'open source' projekt, koji je na internetu podijelio francuski dizajner Gael Langevin. Stupili smo u kontakt sa studentima na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, koji su radili na našem projektu". Bez obzira na enormnu dozu humora i satire kojom Dubioza pristupa svakoj temi i problemu, ovdje progovaraju o strahovanjima da će strojevi i umjetna inteligencija preuzeti naše poslove.

Koliko god smo nadzirani, upravljani i manipulirani – uvijek moramo ostati svoji, poručuju nezaustavljivi momci iz Dubioze u plesnoj "Don't Stop", nakon čega slijedi zanimljiva i duhovita "French Song" - na francuskoj iliti "Google Translate" francuskom, s refrenom "Bonjour, merci, merde, c’est la vie, santé, s’il voux plaît, parlez-vous français".

Zaraznog ritma i s opakim riffom, "Dumb" jednostavno mami na ples, ali i progovara o vrlo ozbiljnom pokretu protiv vatrenog oružja. U istoj plesnoj maniri, album zatvara pjesma "Wild Wild East", objavljen kao singl još 2018. godine.

Album je objavljen krajem siječnja, te je grupa krenula na turneju koja je sjajno počela uz rasprodane koncerte u Češkoj i Moskvi i nastupe u Velikoj Britaniji, no globalna pandemija koronavirusa naprasno je prekinula koncertnu promociju albuma i zaustavila općenito glazbu uživo diljem svijeta.

Ipak, članovi Dubioze ne daju se olako – svoju glazbu odlučili su izvoditi uživo za sve svoje fanove – pa pod geslom "Stay Connected and Dissinfected" putem društvenih mreža streamaju Dubioza Kolektiv Quarantine Show i tako jednom tjedno sviraju uživo za svoje fanove. Ovi momci serviraju svoju glazbu iskreno, iz duše, energično i nepatvoreno – a ovaj zarazni entuzijazam prava je stvar za napuniti mentalne baterije, rasplesati se, iskopčati od vanjskih utjecaja… A uz sve to, album "#fakenews" ima onu svevremensku kvalitetu da ne podliježe trendovima, stoga topla preporuka - uvrstite ovo izdanje u svoju kućnu fonoteku, jer je ovo album za mnoga i česta slušanja.

A u tom kontekstu epidemija koronavirusa i izolacija imaju i jednu dobru stranu - sad kad smo (prisilno) kod kuće, svi možemo (napokon) uživati u glazbi koja nas ispunjava, veseli i obogaćuje. Jer iako je kriza, život ne staje, a Dubioza Kolektiv pokazali su da su nezaustavljivi - kako i sami kažu u "Don't Stop": "Hey, I don't ever wanna stop / I don't wanna look away, don't wanna give up / I don't wanna step aside, I'll make it to the top / I just wanna go against odds and burn down the Babylon".


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater