Jubilarni 25. susret

Svirači usne harmonike okupit će se drevnom gračaškom Placu. Pučke pjesme raznih krajeva, polke, valceri, mazurke, baluni…

Koliko je susret svirača na usnim harmonikama pobudio interes kroz sve ove godine i nadrastao Gračišće govori i podatak da je sve do danas nastupilo više od 150 izvođača u najvećem broju iz Istre, ali i drugih krajeva Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke

| Autor: Glas Istre
Gračišće živne tijekom manifestacije

Gračišće živne tijekom manifestacije


Svirači usne harmonike, okupit će se sutra, 21. svibnja, na drevnom gračaškom Placu, na 25. jubilarnom susretu svirača “Zasopimo na organić”. Susret će se održati s početkom u 16 sati koncertom sudionika, a u 18 sati slijedi koncert Mundharmonika quartett Austria koji će svojim nastupom uveličati ovaj mali, ali veliki jubilej.

Ljetna škola usne harmonike

Prvi susret organiziran je 1996. godine, a osmislio ga je pokojni etnomuzikolog Renato Pernić s ciljem očuvanja od zaborava ovog malog instrumenta koji je na području Istre bio vrlo popularan. Nakon smrti Renata Pernića, njegovim je stopama krenuo sin Daniele, koji danas nastavlja njegovo započeto djelo i koji se prisjetio skromnih početaka susreta u konobi "Marino" na kojem je nastupilo svega 20-ak izvođača.

Koliko je susret svirača na usnim harmonikama pobudio interes kroz sve ove godine i nadrastao Gračišće govori i podatak da je sve do danas nastupilo više od 150 izvođača u najvećem broju iz Istre, ali i drugih krajeva Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke. Na njemu su nastupili i poznati estradni umjetnici i poznate ličnosti poput Ivice Percla sa svojim legendarnim Starim Pjerom, Branko Kralj, Drago Mlinarec, Tomislav Goluban, Neven Mijač, Željko Krušlin - Kruška, Jerry Ricks, glazbeni sastavi Mundharmonika Quartett Austria, Mundharmonicakwartet Fata Morgana iz Nizozemske i mnogi drugi.

Od 2005. godine organizirana je i ljetna škola usne harmonike koju je vodio već spomenuti poznati svirač Neven Mijač koji je mlade učenike učio tehnici sviranja usne harmonike, a iz nje su iznjedrili mladi novi svirači od kojih neki i dan danas nastupaju na susretu.

Nagrada Klaudiju Gržetiću

Predstavljeni repertoar biti će vrlo šarolik. Gotovo da nema glazbenog izričaja i stila koji neće naći mjesto na pozornici. Moći će se čuti pučke pjesme i plesovi iz raznih krajeva, polke, valceri, mazurke, baluni, starogradske i zabavne melodije, blues, rock, filmska, pa čak i klasična glazba, neki od izvođača nastupit će i vlastitim autorskim skladbama, a neki od njih i u pratnji drugih instrumenata.

Laureati susreta "Zasopimo na organić" bit će kao i uvijek nagrađeni prigodnim poklonom organizatora. Među njima se ove godine ističe Klaudio Gržetić iz Pazina koji od početka nije propustio nijedan susret. Uz diplomu za 25-godišnju vjernost dobit će od načelnika Ivana Jeromele na dar usnu harmoniku.

Nagrade za svoj 15. nastup dobit će i Mario Kontošić iz Orihi, a za 10. nastup Franjo Marijančević iz Rijeke.

Gračišće je kroz 25 godina susreta prigrlilo ovaj mali instrument karakterističnog zvuka i pružio topli dom svim njegovim izvođačima i posjetiteljima koji iz godine u godinu pohode ovaj susret i provedu jedno ugodno poslijepodne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter