ROCK GALERIJA

Večeras predstavljanje albuma Marietto + I.R.A.

Marietto je bio osebujan lik, jedna dobra i plemenita osoba koja je s pravom zaslužila da mu se oda priznanje kroz izdavanje albuma na vinilu. Šteta je jedino što nije doživio da mu se pojavi ploča. Ptica i ja smo željeli na neki način pokazati što je Marietto radio, kako je radio i koliko je bio talentiran, kaže Fric i dodaje da ploča Marietto + IRA predstavlja diskografski dragulj

| Autor: Marcello ROSANDA
Fric i Ptica

Fric i Ptica


Mario Marietto Dobrić (Vinež, 1. IV.1963. - New York, 21. VIII. 2016.) bio je glazbenik i čakavski pjesnik s čijim se opusom tek sada upoznaju ponajviše fanovi pulskih punk legendi KUD-a Idijoti. Marietto je kao glazbenik prije odlaska u Ameriku svirao u Idijotima bas gitaru, a upravo na njegovo mjesto dolazi Nenad Marjanović dr. Fric, s kojim smo se prisjetili ovog umjetnika čiji će album Marietto + IRA biti predstavljen večeras u 21 sat u pulskoj Rock galeriji.

Talent

"Marietto je bio osebujan lik, jedna dobra i plemenita osoba koja je s pravom zaslužila da mu se oda priznanje kroz izdavanje albuma na vinilu. Šteta je jedino što nije doživio da mu se pojavi ploča, zajedno smo kao klinci maštali da snimimo ploču, onu pravu na vinilu. Ptica i ja smo željeli na neki način pokazati što je Marietto radio, kako je radio i koliko je bio talentiran," kazuje nam Fric.

Dodaje da je, zahvaljujući Istarskoj županiji, ploča ugledala svjetlo dana te da se zaista radi o diskografskom dragulju. To što je Marietto napravio je Istra u najboljem izdanju, kaže Fric, od stihova do liste izvođača. "Stvarno sam ponosan na činjenicu da smo i mi KUD Idijoti bili dio tog projekta", ističe Fric.

Inače, godine 1997. Marietto, koji je bio medicinski tehničar na centralnoj psihijatriji u New Yorku, vraća se na odmor u Pulu i okuplja mnoge pulske glazbenike u projektu Istarska renesansna avantura (I.R.A.) te izdaje kompilacijsku kasetu za Bonaca records iza koje su bili KUD Idijoti. Sljedećeg ljeta na isti način snima projekt s različitim pulskim glazbenicima koji naziva Kažinopolis, no taj se materijal ne nalazi na albumu Marietto+IRA koji se će biti promoviran večeras.

"Stvarno je danas čudesna pomisao da je jedna osoba kakva je on bio uspio na jednom mjestu okupiti toliki broj glazbenika koji su u to vrijeme bili, po meni, dio najjače glazbene scene na Balkanu. Dovoljno je spomenuti da na tom albumu sviraju KUD Idijoti, THE Spoons, FOB, ZHEL, Johnny Montezaro, Dark Busters, Debac i mnogi drugi. I sami znate koliko su glazbenici sujetni, baš kao i sportaši, no Marietto nas je sve povezao, doveo u studio kod Čotke u Štinjan, gdje smo se luđački provodili. Da nije postojao Marietto teško bi se ikada u bilo kojim okolnostima našli svi zajedno. Napravio je čudo, sve zahvaljujući ljudskosti i dobroti koju stalno ističem. Bio je fenomenalan lik, autor i umjetnik", prisjeća se Fric.

Neformalno

Treba reći i da je projekt realiziran uz potporu Istarske županije, Odjela za kulturu i zavičajnost.

"Uvjeren sam da će se večeras u jednom neformalnom druženju u Rock galeriji ljudi prisjetiti i onih kojih više nema, a koji su stvarali ovaj projekt - pjevača Johnya Montezara i bubnjara Ivice Kovačevića. Ploča će se moći kupiti u galeriji. Vjerujemo da će ovaj projekt doživjeti i svoj nastavak: želja nam je objaviti jednu knjižicu s tekstovima na čakavštini koje stvarao Marietto", zaključuje Fric.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater