SJEVERNA IRSKA

NOVA IRA: Brexit nam je dao novu priliku

| Autor: Hina
(EPA)

(EPA)


Pripadnici Nove IRA-e, jedne od manjeg broja skupina koje se protive mirovnom sporazumu iz 1998., prošli su tjedan u Londonderryju sudjelovali u neredima i u jednom trenutku otvorili vatru na policiju u kojoj je smrtno stradala 29-godišnja novinarka Lyra McKee

Nova IRA, militantna irska nacionalistička skupina koja je priznala odgovornost za ubojstvo novinarke tijekom nedavnog okršaja s policijom, brexitom je dobila priliku da ojača svoju kampanju protiv britanske vladavine u Sjevernoj Irskoj, piše u nedjelju Sunday Times pozivajući se na vodstvo stranke.

Pripadnici Nove IRA-e, jedne od manjeg broja skupina koje se protive mirovnom sporazumu iz 1998., prošli su tjedan u Londonderryju sudjelovali u neredima i u jednom trenutku otvorili vatru na policiju u kojoj je smrtno stradala 29-godišnja novinarka Lyra McKee. To ubojstvo izazvalo je bojazan da male marginalizirane skupine pokušavaju iskoristiti politički vakuum i napetosti u toj britanskoj pokrajini nastale odlukom britanske vlade da napusti Europsku uniju.

Ranije je u siječnju, također u Londonderryju, eksplodirala auto-bomba.

"Brexit nas je primorao da preusmjerimo svoj fokus i ponovo upozorimo na činjenicu u kojoj je mjeri Irska razmrvljena. Bili bismo nemarni da tu priliku ne iskoristimo", prenosi list riječi jednog od pripadnika Nove IRA-e.

"Pitanje granice moramo ponovo uvrstiti u našu agendu", istaknuo je.

Nova IRA je daleko manja od Irske republikanske armije (IRA) koja se nakon mirovnog sporazuma od Velikog petka razoružala, čime je uglavnom okončan tri desetljeća dug oružani sukob između protestanata - pristaša nastavka britanske vladavine, i katolika koji su zagovarali ujedinjenje s Republikom Irskom.

Nova IRA nastala je 2012. spajanjem triju od četiri glavne nacionalističke skupine.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini