DUBLIN

Nova IRA ispričala se zbog ubojstva novinarke

| Autor: Hina
EPA

EPA


Militantna irska nacionalistička skupina Nova IRA  ispričala se za ubojstvo novinarke Lyre McKee, što je njihovo prvo priznanje da je u incident bio uključen jedan od njihovih članova, objavio je list Irish News.

Organizacija koja se protivi sjevernoirskom mirovnom sporazumu 1998. novinarkinu smrt je opisala kao tragičnu i i ponudila "potpunu i iskrenu ispriku" njezinu partneru, obitelji i prijateljima u izjavi koju je Irish News primio u ponedjeljak.

Lyra McKee ubijena je u Londonderryju u četvrtak dok je promatrala napad mladih irskih nacionalista na policiju nakon racije.

Policija je rekla da ju je pogodio naoružani napadač koji je pucao prema policajcima.

Nagrađivana 29-godišnja novinarka, koja je pisala knjigu o nestancima mladih tijekom desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj, stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Cregganu po njima počeo pucati naoružani muškarac, kazao je u petak ujutro policijski dužnosnik.

Njezina se smrt dogodila nakon eksplozije autobombe u Londonderryju u siječnju za koju policija također okrivljuje Novu IRA-u. Napadi su izazvali ogorčenost u pokrajini pod britanskom vlašću te povećali strahovanja da male marginalizirane militantne skupine nastoje iskoristiti političke napetosti prouzročene britanskom odlukom da napusti Europsku uniju.

Nova IRA rekla je da je poslala članove na to područje nakon policijske racije u Londonderryju prošli tjedan.

"Dali smo upute našim aktivistima da ubuduće budu krajnje pažljivi kad se suoče s neprijateljem te da poduzmu mjere kako bi se to osiguralo", navodi se u izjavi.

Skupina je jedna od mnogih malih organizacija koje su ostale aktivne i protive se sporazumu iz 1998., kojim se u velikoj mjeri dokončalo nasilje u regiji.

Mnogo je manja od IRA-e koja je razoružana nakon mirovnog sporazuma.

Policija je bezuvjetno pustila na slobodu 57-godišnju ženu uhićenu ranije u utorak u sklopu istrage o novinarkinu ubojstvu.

Dvojica muškaraca u dobi 18 i 19 godina uhićena su i kasnije puštena.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of