(Foto: Fini recepti)
Srdela je u Hrvatskoj još poznata kao sardina, srđela, šardela, a ponegdje kao štijavica ili žir i izuzetno je zdrava riba prepuna omega-3 masnih kiselina. Kaže se da uz ribu odlično paše blitva i krumpir, no ovaj put smo ju sljubili sa špinatom i jako smo zadovoljni, pa predlažemo da pokušate i vi.
Sastojci:
Priprema:
Češnjak narežemo na listiće, jaje umutimo, a peciva narežemo na kockice i premjestimo ih u zdjelu.
Zatim kockice peciva posolimo, prelijemo ih s cca. 300 ml mlake vode, malo utisnemo dlanovima i ostavimo ih na se namaču 10-15 minuta.
Za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo listove špinata i kuhamo ih na srednje jakoj vatri.
Nakon 5-6 minuta kuhanja špinat ocijedimo, premjestimo u zdjelu s kockicama peciva i pričekamo da se malo ohladi.
Zatim u zdjelu dodamo umućeno jaje, naribani parmezan, pinjole, listiće češnjaka i izmiješamo sastojke.
Od dobivene smjese žlicom oblikujemo hrpice na limu za pečenje, prekrivenim papirom za pečenje, preko svake hrpice stavimo po dvije srdele, premažemo ih maslinovim uljem, posolimo i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 20-ak minuta.
Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.
(Izvor: Fini recepti)