kuhajte s glasom istre

Recept dana: Zapečene srdele na posteljici od špinata

| Autor: Glas Istre
(Foto: Fini recepti)

(Foto: Fini recepti)


Srdela je u Hrvatskoj još poznata kao sardina, srđela, šardela, a ponegdje kao štijavica ili žir i izuzetno je zdrava riba prepuna omega-3 masnih kiselina. Kaže se da uz ribu odlično paše blitva i krumpir, no ovaj put smo ju sljubili sa špinatom i jako smo zadovoljni, pa predlažemo da pokušate i vi.

Sastojci:

  • 300 g očišćenih srdela
  • 2 peciva (stara jedan dan)
  • 250 g očišćenog i opranog špinata
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 jaje
  • 40 g naribanog parmezana
  • 1 žlica pinjola
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol

Priprema:

Češnjak narežemo na listiće, jaje umutimo, a peciva narežemo na kockice i premjestimo ih u zdjelu.

Zatim kockice peciva posolimo, prelijemo ih s cca. 300 ml mlake vode, malo utisnemo dlanovima i ostavimo ih na se namaču 10-15 minuta.

Za to vrijeme u lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo listove špinata i kuhamo ih na srednje jakoj vatri.

Nakon 5-6 minuta kuhanja špinat ocijedimo, premjestimo u zdjelu s kockicama peciva i pričekamo da se malo ohladi.

Zatim u zdjelu dodamo umućeno jaje, naribani parmezan, pinjole, listiće češnjaka i izmiješamo sastojke.

Od dobivene smjese žlicom oblikujemo hrpice na limu za pečenje, prekrivenim papirom za pečenje, preko svake hrpice stavimo po dvije srdele, premažemo ih maslinovim uljem, posolimo i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 20-ak minuta.

Jelo je gotovo i možemo ga poslužiti.

(Izvor: Fini recepti)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum