SPEKTAKL NA PARIŠKOM STADIONU

Održano svjetsko prvenstvo za sommeliere. Prvi put u finalu somelijerka i somelijer iz bivše istočne Europe

| Autor: Emil PERDEC
Trebalo je dekantirati vino, posluživati šampanjac, koktele, prepoznavati vino na slijepo i po slikama, opisivati vino te ispravljati vinsku kartu - pobjednik Raimonds Tomsons iz Latvije

Trebalo je dekantirati vino, posluživati šampanjac, koktele, prepoznavati vino na slijepo i po slikama, opisivati vino te ispravljati vinsku kartu - pobjednik Raimonds Tomsons iz Latvije


Svako natjecanje ima svoju draž i napetost, počevši od amaterskog boćanja pa do Olimpijskih igara i Svjetskog nogometnog prvenstva. Tako svoja natjecanja imaju i sommelieri te su ona veoma napeta i neizvjesna. Na njima natjecatelji moraju pokazati niz vrlina i mnogo znanja, a da bi se sommelier dobro pripremio, potreban je dugogodišnji rad i učenje.

Većini laika to izgleda lako, jer po njihovom mišljenju sommelieri samo piju vino, što i nije tako težak posao. No, kad bi pogledali barem jedno sommeliersko finale, shvatili bi svu kompleksnost ovog poziva.

Kao što nogometaši imaju svoju krovnu udrugu FIFA, tako i sommelieri imaju ASI (Association Sommellerie Internationale) koja je osnovana 1969. godine. U početku je to bilo poput Europske unije, mala organizacija s desetak europskih zemalja, a danas više sliči na UN jer smo se približili brojci od osamdeset članica. Hrvatski Sommelier klub sa sjedištem u Puli član je ove organizacije od 1994. godine.

Te, sad već davne 1969. godine održano je i prvo Svjetsko prvenstvo za sommeliere u prijestolnici Europske unije Bruxellesu, a prvi pobjednik je bio Francuz armenskih korijena Armand Melkonian. Do sada je održano 17 svjetskih prvenstava koja se u prosjeku održavaju svake tri godine.

Organoleptički i praktični dio

Zemlje domaćini su se mijenjali, od čega je Belgija bila tri puta domaćin, po dva puta svjetsko prvenstvo sommeliera ugostili su Francuska, Japan, Italija i Grčka, a po jednom Brazil, Kanada, Austrija, Portugal, Čile i Argentina. Do sada su najviše uspjeha imali Francuzi koji su odnijeli šest naslova, slijede Talijani s tri naslova, Šveđani i Nijemci s dva, dok su jedan naslov osvajali sommelieri Švicarske, Velike Britanije i Japana.

Ovogodišnje natjecanje bilo je vrlo zanimljivo i napeto, a krenulo je četvrtfinalnim natjecanjem u kojem je nastupilo 69 kandidata. Našu zemlju predstavljao je Zagrepčanin Ivan Jug, a s naših prostora natjecali su se još predstavnik Slovenije Valentin Bufolin te Srbije Vuk Vuletić. Kao našeg, možemo slobodno posvojiti i dragog nam prijatelja Suvada Zlatića, istarskog zeta koji brani boje Austrije.

Sommelieri su se natjecali u četiri discipline od kojih je najvažniji bio ispit znanja koji je uobičajeno vrlo težak te još tri discipline u kojima su odrađivali organoleptičke opise i praktičan rad. Nakon što su zbrojeni rezultati, proglašeni su polufinalisti među kojima se nisu našli brojni pritajeni favoriti.

Među 17 najboljih bilo je najviše Europljana, devet kandidata, s američkog kontinenta predstavnici Argentine i SAD-a te iz Afrike natjecatelji iz JAR-a. Najveće iznenađenje u polufinalu bio je plasman čak četvorice azijskih kandidata, iz Kine, Japana, Tajvana i Malezije, te Novog Zelanda i Oceanije.

U zanimljivom polufinalu organizatori su podignuli ljestvicu te su kandidati morali pokazati znanje u šest vrlo zahtjevnih disciplina koje su se sastojale od organoleptičkog i praktičnog dijela. Potom su kandidati dobili dva dana odmora do velikog nedjeljnog finala koje je prvi put održano na stadionu.

Da, dobro ste pročitali, na sportskom borilištu, modernoj U-Areni ili La Défense Areni, kako se još zove. Ovo je zapravo multifunkcionalni stadion koji kao svoj dom koriste ragbijaši pariškog kluba Racing 92 te tada prima 30.000 gledatelja, dok se za koncerte kapacitet može povećati do 40.000 ljudi. Za ovo finale kapacitet je prilagođen na 5.000 gledatelja s velikom pozornicom, a dio dvorane je postavljen za kasniju gala-večeru za 1.500 ljudi.

Pred početak finala svi su se kandidati popeli na pozornicu te smo ih pljeskom pozdravili, a onda je ostalo 17 polufinalista. Voditelj je započeo s prozivanjem od posljednjeg prema zadnja tri natjecatelja. Prvi je pozornicu kao 17. napustio Chuan Ann Tan iz Malezije pa Mark Guillaudeau iz SAD-a i tako dalje. Naš prijatelj Suvad Zlatić zauzeo je na kraju izvrsno deveto mjesto, a napetost je zavladala kad je na pozornici ostalo četvero zadnjih kandidata. Dankinja Nina Jensen, Francuskinja Pascaline Lepeltier, Latvijac Raimonds Tomsons te najveće iznenađenje Kinez Reeze Choi.

Na žalost mnogobrojne domaće publike, voditelj je kao četvrtu prozvao francusku natjecateljicu i finale je moglo početi. Odmah na startu je bilo jasno da će se borba za naslov voditi između Nine i Raimondsa kojima je ovo drugo uzastopno finale. Njih dvoje su se susreli i 2019. u Antwerpenu kada je trijumfirao mladi Nijemac Marc Almert.

Kineski finalist

Prvi je startao kineski finalist i odmah je bilo vidljivo da je bio iznenađen svojim ulaskom u finale, iako je vrlo korektno odradio svoj nastup. No, prava borba se vodila između Nine i Raimondsa. Finale je bilo zamišljeno kao restoranska scena u kojoj se sommelier ugodno osjeća, a morao je pokazati puno znanja, koncentracije i snalažljivosti.

Morao je dekantirati vino, posluživati šampanjac, koktele, prepoznavati vino na slijepo, opisivati vino, ispravljati vinsku kartu te prepoznavati vina po slikama. Kao što sam već rekao, bilo je vrlo napeto. Rezultat je morao biti povijesni jer će prvi put prvak postati ili žena ili netko iz bivše istočne Europe. U vrlo tijesnom zbroju bodova pobijedio je Latvijac Raimonds Tomsons, koji će sljedeće tri godine nositi titulu najboljeg sommeliera svijeta.

Natjecanje je bilo izvrsno organizirano, domaćini Francuzi su se stvarno potrudili, što im i priliči kao vinskoj velesili. Kako je u završnoj riječi istaknuo predsjednik francuskih sommeliera i glavni domaćin natjecanja Phillipe Faure-Brac, lijepo je da se Prvenstvo vratilo u Pariz nakon 1989. godine. Na kraju nas je pozdravio predsjednik ASI-a William Wouters iz Belgije i pozvao na ponovno druženje za tri godine u Portugalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter