Na Portarati i u Rojcu

Pulski Munchies Soundsystem slave sedmi rođendan: Pripremaju cjelodnevni i cjelonoćni program

Program započinje u subotu u podne u samom centru grada. Tik kraj Zlatnih vrata na Portarati posjetitelji mogu poslušati Munchies Soundsystem u punom sjaju. Dnevni glazbeni program s nešto lakšom selekcijom roots reggaea traje do 16 sati, nakon čega se seli u Društveni Centar Rojc, u prostorije Kluba Kotač, gdje počinje cjelonoćna glazbena selekcija Munchies Soundsystema

| Autor: Marcello Rosanda
Munchies sound system

Munchies sound system


Munchies Soundsystem i udruga SUB Movements u subotu u Puli cjelodnevnim programom slave sedmu godišnjicu djelovanja. Nakon brojnih nastupa diljem Europe i Hrvatske, prvi istarski soundsystem organizira manifestaciju u rodnom gradu da bi obilježili sedam godina aktivnog djelovanja na sceni.

Program započinje u subotu u podne u samom centru grada.

Posjetitelji imaju priliku tik kraj Zlatnih vrata na Portarati poslušati Munchies Soundsystem u punom sjaju. Dnevni glazbeni program s nešto lakšom selekcijom roots reggaea traje do 16 sati, nakon čega se seli u Društveni Centar Rojc, u prostorije Kluba Kotač, gdje posjetitelje očekuje cjelonoćna glazbena selekcija Munchies Soundsystema. Inače, ovakav su "all nighter" ljubitelji jamajkanskog zvuka posljednji put imali priliku poslušati 22. studenog 2019. godine u prostorijama neprežaljenog kluba Uljanik.

Ove godine Munchiesi su svojim vjernim pratiteljima osigurali "greatest hits selekciju". Publika će se rasplesati na najpoznatije pjesme dub i reggae žanra koje su tresle i drmale festivalsku i klupsku scenu posljednjih deset godina.

Veliko je to slavlje za ovaj glazbeni kolektiv koji u ovom terminu već sedmu godinu za redom slavi svoju obljetnicu s odličnim odazivom publike. Podsjetimo, prošla izdanja s domaćim i inozemnim gostovanjima vrha dub-reggae scene održana su u Društvenom centru Rojc u prostorijama Studentske udruge Pula 2016., u Klubu Uljanik 2017., 2018., 2019., te u dvorištu Rojca 2020. i 2021. godine.

Podsjetimo malo i na put prema Munchies sound system 7. obljetnici koja se slavi ove godine.

- Kada govorimo o soundsystem kulturi, određeni aspekti se ne mogu jednostavno opisati riječima, kažu organizatori. Ovdje naravno možemo pričati o dugom putovanju glazbe s daleke Jamajke, koja je nakon 60 godina, preko Velike Britanije i kontinentalne Europe naposljetku i došla do nas, u malenu zemlju na margini civilizacije. Možemo pričati o stihovima koji govore o oslobođenju potlačenih, društvenoj jednakosti, miru, ljubavi ali i o borbi protiv nepravednog modernog društva, takozvanog Babylona. Možemo u čudu gledati majstore zanata i naučnike kako vješto izgrađuju goleme zvučne kutije od drveta, pažljivo sastavljaju pojačala, sirene i gotovo mističnu elektroničku opremu koja, kao čarolijom, pretvara utore na pločama polivinila u gotovo transcendentno duhovno i fizičko iskustvo, pričaju nam Munchiesi.

Ukratko, soundsystem je iskustvo koje se jednostavno treba osjetiti. Na ovim prostorima ta je kultura duboko ukorijenjena u uradi-sam (DIY) principima, osnaživanju samoodrživosti i stvaranju zajednice čija svrha nadiže jednostavnu potrebu za večernjom zabavom.

S društveno-kohezijske strane, soundsystem preuzima ulogu reimplementiranja već postojećih vještina u nove oblike. Na primjer, ako si dobar u elektrotehnici ili znaš ponešto o radu s drvetom, možeš se iskazati u izradi zvučnih kutija, pojačala, sirena, skretnica i ostale glazbene opreme. Ako ti ide pisanje ili pjevanje, pridruži se kao MC, Singjay, okušaj se u pisanju stihova ili kreativnih opisa događaja. Ako imaš dar za organizaciju i možda želiš da lokalna zajednica obrati pažnju na određen problem, organiziraj benefit soundsystem session i uključi predavanje, tribinu ili jednostavni info punkt o temi koja bi trebala zanimati zajednicu.

Glazba je jedna od rijetkih apsolutno univerzalnih stvari koje dijelimo s čitavim čovječanstvom, kažu nam, a soundsystem kultura je definitivan dokaz glazbe kao oruđa za društvene promjene. Te promjene upravo počinju od grassroots temelja, te naizgled male društvene zajednice koja je srž svakog velikog civilizacijskog pomaka, na našem putu ka boljem svijetu, objašnjavanju organizatori tih događanja.

Inače, Munchies Soundsystem osnovan je 2014. godine, kada grupa prijatelja potaknuta aktivnostima udruge Seasplash i brojnim sessionima kojima su svjedočili, odlučuju pridonijeti

lokalnoj alternativnoj sceni i pokreću vlastite događaje s ciljem promocije reggae i dub glazbe na "pravim" reggae i dub sound systemima. Do sada su realizirali preko 150 nastupa u Austriji, Sloveniji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Italiji, Srbiji i cijeloj Hrvatskoj, stvorivši veliku mrežu zaljubljenika u takozvanu "soundsystem kulturu". Godine 2018. organiziraju prvi Escape The City festival u Barbarigi, petodnevnu manifestaciju fokusiranu na soundsystem kulturu, umjetnost i ekologiju koja spaja veliki broj lokalnih udruga i ugošćuje više od 50 renomiranih izvođača iz cijelog svijeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini