GDJE JE NESTALA BOŽICA S PORTARATE

Nakon sto godina grčka božica završila je u drvenom kasunu i čeka restauraciju


Gdje je nestala statua božice koja je još 2013. godine skinuta sa zgrade na Portarati i zašto do danas nije vraćena na svoje mjesto? Upravo ta pitanja nametnula su se po tko zna koji put i to u sklopu žive rasprave na društvenoj mreži u grupi "Puljani - neka prohujala vremena". U više od 120 komentara ima onih koji su tvrdili da je ovo "tabu tema jer statua najvjerojatnije krasi nečiju vilu daleko od očiju Puležana", "Ma koja restauracija.....netko ju je maznuo, ništa novo za naše društvo. Ili je dobio dobre pare u Italiji za nju"..., samo su neki od komentara zabrinutih Puljana.

Rekonstrukcija planirana mjesec dana

Naravno, bilo je i onih koji su se odmah sjetili "nestalih" kamenih ploča s Portarate, a jedna je Puljanka čak konstatirala da ju je vidjela u vrtu jedne pulske vile. No, na upit, nije se mogla sjetiti gdje?! Nakon svega i mi smo ponovno krenuli u potragu gdje je nestala božica s Portarate.

Valja podsjetiti da smo o statui u stilu grčke božice Atene već pisali u ožujku 2013. godine kada je skinuta sa zgrade na trgu Portarata 2. Kada, nakon proteka vremena nije vraćena, susjedi okolnih zgrada počeli su se pitati gdje im je kip nestao. Tada su nam iz Grada poručili da odlazi na restauraciju u Zagreb te da će se vratiti za mjesec dana. Mjesec je došao i prošao…

Prije četiri godine, na ponovni upit, navedeno nam je da su pregledom skulpture zamijećena mnogobrojna teška oštećenja kamenog materijala te da je u tijeku "iznimno složen proces konzervatorsko-restauratorske obnove i rekonstrukcije elemenata peterodijelne skulpture".

- S obzirom na značajna oštećenja skulpture na vrhu zgrade Trg Portarata 2 te opasnosti pada, upravitelj zgrade Castrum Pula 97 d.o.o. od Grada Pule i Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Puli dobio je odobrenje za njeno skidanje kako bi se restaurirala. Skulptura se nalazi u spremištu Arheološkog muzeja Istre u Fort Bourguignonu, kazali su nam nadležni iz Grada Pule u lipnju 2014. godine.

U srpnju 2016. godine rečeno nam je ponovo kako je riječ o složenom procesu obnove kojeg su u obvezi financirati suvlasnici zgrade, a da će se dinamika izvođenja radova definirati po okončanju financijske konstrukcije, odnosno po dogovoru svih suvlasnika te kako će cijena rekonstrukcije i troškovnik biti uskoro poznati. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of