PEDESET I PETA IZVEDBA

Zbirka satiričnih monologa: "MISTERO BUFFO" U UTORAK U INK-u

Valter Roša u prizoru iz predstave

Valter Roša u prizoru iz predstave


Predstava "Mistero buffo" autora Daria Foa, u režiji i izvedbi pulskog glumca Valtera Roše, u utorak, 15. siječnja, u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula doživjet će svoju 55. izvedbu.

"Mistero buffo", zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969. godine, a da je i danas vrlo aktualna, svjedoči i popularnost i dugovječnost izvedbe Valtera Roše, čija je predstava nastala u produkciji INK-a. "Mistero buffo" se temelji na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša.

- Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je "zbaštardana", "remixirana" koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora. Lakrdije: Moralnost Slijepca i Hromoga, Kain i Abel, Čudo na vjenčanju u Kani, Igra Luđaka pod križem, Scapinov grammelot, Prvo čudo mladoga Isusa, Bonifacije VIII, Gladni Zanni, Lazarovo uskrsnuće, Rođenje lakrdijaša, Marija pod križem, Grammelot engleskog odvjetnika, ističe se u najavi predstave.

Početak izvedbe je u 20 sati. (B. Ć. J.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom