NA ČEKANJU

Za zaštitu o očuvanje kaštela sv. Jurja resorno ministarstvo odobrilo sredstva. Zbog novonastale situacije KONZERVATORSKI RADOVI SU STOPIRANI

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Crkvica svetog Jurja (Anđelo DAGOSTIN)

Za zaštitu i očuvanje kaštela sv. Jurja iznad ušća rijeke Mirne, koji se nalazi nedaleko sela Srbani, blizu Nove Vasi u općini Brtonigla, i u ovoj je godini Ministarstvo kulture osiguralo sto tisuća kuna. No, radovi su do daljnjega stopirani.

Naime, za potrebe nastavka konzervatorskih radova radi dovršenja cjeline i prezentacije adekvatne interpretacije, Općina Brtonigla je prijavila nastavak programa koji je Ministarstvo odobrilo. No, temeljem zaključka Vlade o mjerama za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije, Ministarstvo kulture je 24. ožujka donijelo odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima.

Lani započela konzervacija

To znači da daljnje provođenje programa konstruktivne sanacije crkve sv. Jurja na istoimenom kaštelu u Brtonigli nije započelo, uzimajući u obzir nastale posebne okolnosti, kako ne bi bila prouzročena šteta preuranjenim aktivnostima koje se mogu provoditi tek nakon što su osigurana potrebna sredstva za pojedini program u području zaštite kulturnih dobara.

Lani su počeli radovi konzervacije na ostacima crkve sv. Jurja koja je statički najugroženiji objekt na arheološkom lokalitetu istoimenog kaštela. Taj je program odobren putem javnog poziva za potrebe u kulturi za 2019. godinu u okviru Programa zaštite i očuvanja na nepokretnim kulturnim dobrima. Nositelj ovog programa je Općina Brtonigla.

Cijeli južni zid crkve nalazio se pod gromačom, tako da je i prilikom izrade dokumentacije pred nekoliko godina bilo nemoguće definirati i ucrtati konkretne sačuvane strukture u tom dijelu crkve. Uslijed uklanjanja materijala u tom dijelu, popraćenog arheološkim nadzorom, ispostavilo se da je od zidova crkve sačuvano više od očekivanog, ali se došlo i do novih spoznaja u smislu tipologije crkve i njenih konstruktivnih elemenata, saznajemo od Ministarstva kulture.

Zapravo se radi o brončanodobnoj gradini koja je kasnije, u antici i srednjem vijeku služila kao utvrda koja je kontrolirala i branila važnu riječnu luku na rijeci Mirni preko koje se izvozilo vino, ulje, žito, voće i drva nizvodno, a s mora uvozilo ono čega je nedostajalo. Podsjetimo, najduža istarska rijeka Mirna, duga 53 kilometara bila je u Starom vijeku plovna duboko u unutrašnjost. Rijeka je tada niža za desetak metara pa su njome tada plovili veliki brodovi čak do Motovuna. Smatra se da je tijekom srednjeg vijeka zbog nanosa plovnost smanjena, pa su veći brodovi mogli ploviti do luke Baštija pokraj Ponte Portona.

Napadali Mlečani i Đenovljani

Kaštel sv. Juraj mijenjao je mnoge vlasnike tijekom srednjeg vijeka, a 1260. godine kupuje ga i obnavlja tada i u Istri moćna Akvilejska patrijaršija. Uslijedila su dva napada rastućih morskih država: Mlečani udaraju 1291., a Đenovljani 1354. godine. Tada gubi dotadašnji značaj, i dalje mijenja vlasnike, i konačno biva napušten u 19. stoljeću. Od nekadašnje prostrane tvrđave trapezoidnog tlocrta očuvan je samo dio doista visokog obrambenog zida i kule. Naime, taj je snažni bedem od kaštela k dolini s kopnene strane u potpunosti zatvarao pristup zaštićenoj luci. Jedini donekle očuvani objekt ostala je romanička crkvica sv. Jurja, vjerojatno izgrađena u 11. stoljeću koja je sadašnji oblik dobila u 17. stoljeću.

U blizini kaštela se nalazi "Pećina ispod sela Srbani" koja je istraživana, sukladno podacima iznesenim u konzervatorskom elaboratu, 1974. i 1975. godine. Arheološka istraživanja provodio je Boris Bačić, dok su rezultati istraživanja pohranjeni u Arheološkom muzeju Istre u Puli.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini