NOVIGRAD

Večeras izložba Petre Pletikos i Ive Horvat u Galeriji Rigo

| Autor: Glas Istre
(dizajn plakata: Oleg Šuran)

(dizajn plakata: Oleg Šuran)


Večeras (petak, 18. lipnja 2021) . u 21 sat. u Galeriji Rigo u Novigradu, održat će se izložba Petre Pletikos i Ive Horvat.

Izložba Petre Pletikos i Ive Horvat, poznatih pulskih umjetnica koje često zajedno djeluju i rade, je dijalog dva naizgled potpuno različita senzibiliteta, ali sa vrlo sličnim stremljenima i vrijednostima. Dva rukopisa koja zasebno karakterizira monokromnost i određeni minimalizam se u tom dijalogu suprotstavljaju motivima, bojama, slojevima značenja i naizgled nespojivim krajnjostima. Ono što je zajedničko njihovim radovima jest propitivanje međuodnosa tih neizglednih krajnjosti, prije svega digitalnog i analognog, tradicionalnog i eksperimentalnog, osobnog i javnog. 

Petra Pletikos izlaže slike iz serije Binary Landscaping, koje su nastale digitalnom transformacijom pejzaža vodeći se idejom glitch – arta. Umjetnica medij analognog crteža pretvara u digitalnu grafiku prenesenu na platno vodeći se estetikom “pogreške” (glitch). Radovi su uglavnom apstraktne, crno-bijele grafike u kojima se autorica služi elementima monokromnih površina i linja, naglašavajući prikrivene nepravilnosti vizualnog vokabulara i izričaja.

Iva Horvat izlaže radove iz serije Metamorphosis. Riječ je o 30-tak bijelih glaziranih tanjura na čijim površinama umjetnica, rukom vođenom automatizmom trenutnog osjećaja, jednostavnim crnim linjama iscrtava začudne antropomorfne oblike estetskih vrijednosti.

Izložba Petre Pletikos i Ive Horvat predstavlja radove koji su nastali u svibnju 2019. tijekom njihova boravka na Umjetničkoj rezidenciji u Kubertonu (gornja Bujština). Godine 2020.   umjetnice su sudjelovale na skupnoj izložbi AiR 2019 Krinzinger Projekte u Beču, zajedno s ostalim umjetnicima sa rezidencija u Austriji, Mađarskoj i Šri Lanki. Umjetničku rezidenciju u Istri organizira Muzej-Museo Lapidarium u suradnji s poznatom bečkom galeristicom Ursulom Krinzinger. U tijeku je 6. AiR Kuberton na kojem sudjeluju Ana Sladetić, Milan Šabić, Miljana Babić, Stefanie De Vos i Angelika Wischermann. 

Izložba u Galeriji Rigo (Velika ulica 5, Novigrad/Cittanova) otvorena je do 18. srpnja 2021. Kustosica: Jerica Ziherl. Koncepcija izložbe: Petra Pletikos, Iva Horvat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater