Otvaranje izložbe večeras u 20 sati

GALERIJA RIGO "Obraćam vam se kao čovjek čovjeku" Dalibora Martinisa

U galerijskom prostoru biti će izloženo 100-tinjak crno-bijelih fotografija. Riječ je o projektu obzirnog akcionizma, realiziranog u Istri u proljeće 2003. tijekom općih izbora u Hrvatskoj, a veže se s ranim Martinisom iz 1978., najavljuju organizatori izložbe iz Muzeja Lapidarium

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Dalibor Martins  plakat

Dalibor Martins plakat


Otvorenje druge samostalne izložbe Dalibora Martinisa u novigradskoj Galeriji Rigo, uz prisutnost umjetnika, zakazano je za danas u 20 sati. Izložbeni projekt Dalibora Martinisa je naslovljen "Obraćam vam se kao čovjek čovjeku", a organizator izložbe je Muzej Lapidarium u Novigradu.

Prema najavi "u galerijskom prostoru biti će izloženo 100-tinjak crno-bijelih fotografija. Riječ je o projektu obzirnog akcionizma, realiziranog u Istri u proljeće 2003. tijekom općih izbora u Hrvatskoj, a veže se s ranim Martinisom iz 1978. Na fotografijama pratimo samotne i neugledne cestovne autobusne kućice, začudne hibride izvedene iz tradicionalne istarske arhitekture i priručnog, uniformiranog cestovnog 'pokućstva'. Svaki oblik kućica ima svoju autonomiju i oporu ljepotu, a praćeni su kratkim i jezgrovitim porukama demokratske škole za drugačiji svijet. U svakoj od njih Martinis ostavlja letak sa svojim likom i porukom: 'Obraćam vam se kao čovjek čovjeku'. Umjetnik se na ovaj način obraća svojoj pretpostavljenoj istarskoj izbornoj bazi neposredno prije lokalnih izbora u 2021. godini."

Inače, akciju "Obraćam vam se kao čovjek čovjeku Dalibor Martinis prvi je put realizirao1979./80.,ostavljajući anonimni letak (A4) sa svojom slikom i istovjetnom porukom u poštanske sandučiće stanara u Zagrebu. Za akciju u 2003. autor je ponovno tiskao identični letak.

Izložbu u Galeriji Rigo prati posebno izdanje, mapa Dalibora Martinisa "Obraćam vam se kao čovjek čovjeku/100 postaja na putu za demokraciju" u nakladi Muzeja Lapidarium i

potpisanoj ediciji od pet primjeraka. Design plakata izložbe djelo je Olega Šurana.

Dalibor Martinis jedan je od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika i u svjetskim razmjerima priznati video-art inovator, čiji se radovi nalaze u mnogim zbirkama muzeja suvremene umjetnosti u nas i u svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini