NAJNOVIJEODLAZAK VELIKANA

Umro ugledni hrvatski slikar Šime Perić

| Autor: šime perić
Šime Perić (L. ČERNJUL)

Jedan od najuglednijih i najznačajnijih hrvatskih slikara Šime Perić umro je u 99. godini, izvijestio je danas Dubrovački vjesnik.

Rođen u Čileu davne 1920. kao dječak putovao je od Južne Amerike do Europe odnosno od Čilea do Hrvatske i tako naučio govoriti španjolski i hrvatski.

Pred početak Drugoga svjetskog rata trajno se nastanio u Hrvatskoj, u ratu je završio u partizanima, a poslije rata upisao je Akademiju za primijenjenu umjetnost u Beogradu da bi po dolasku u Zagreb radio u radionici Krste Hegedušića, rekao je, u povodu Perićeve smrti, za Dubrovački vjesnik povjesničar umjetnosti Igor Zidić.

Šime Perić je bio profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od 1969. do 1984. te član skupine Mart (1957.) i galerije Forum u Zagrebu.

U razdoblju od 1947. do 1968. bavio se kopiranjem fresaka od Istre do Makedonije. Isprva je slikao intimističke prizore dubokih kolorističkih naslaga, potom se priklonio informelu. Razrađujući prethodna likovna iskustva od početka 1970-ih bio je zaokupljen slikanjem kružnih elastičnih oblika snažne kromatske izražajnosti. Od 1985. oblikovao je maštovite ritmizirane skulpture od često obojena drva - Rekvijem za bračke iseljenike umrle u Antofagasti, 1988. i Energija moći, 2005..

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je 1989.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam