ZAGREB

ULUPUH: Galerijska prodaja pala na nulu, nužne mjere za egzistenciju umjetnika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti - ULUPUH objavila je svoje prijedloge za ublažavanje negativnih učinaka epidemije koronavirusa na kulturni sektor i egzistenciju umjetnika, s obzirom na to da je, među ostalim, galerijska prodaja radova umjetnika u proteklom tjednu pala na nulu.

ULUPUH poziva Ministarstvo kulture i zagrebački Gradski ured za kulturu da nađu mogućnosti da se pomogne udrugama i umjetnicima, među kojima su posebno ugroženi samostalni umjetnici i samozaposleni u kulturi, kako bi realizirali programe bez vraćanja sredstava i bez penaliziranja izvršenja programa, uz maksimalnu fleksibilnost prilagođavanja programa novonastaloj situaciji.

Kako je nemoguće predvidjeti koliko će ograničenja uzrokovana epidemijom trajati, mole Ministarstvo kulture da odlučno i žurno reagira kako bi se osigurala sredstva iz proračuna za zbrinjavanje ugroženih umjetničkih egzistencija.

"Galerijska prodaja radova naših umjetnika u proteklom je tjednu pala na nulu, otkazuju se radionice, sajmovi, umjetničke rezidencije. Najviše su ugroženi samostalni umjetnici kojima je u novonastaloj situaciji izravno ugrožena cijela egzistencija, ali tražimo i zaštitu stalnih radnih mjesta zaposlenih u kulturi i umjetnosti", ističu iz ULUPUH-a.

Dodaju kako dio umjetnika i uz virtualnu realizaciju projekata neće moći obavljati svoju umjetničku djelatnost.

Točan iznos pojedinačnih šteta u ovom je trenutku nemoguće izračunati, stoga predlažu uvođenje priznatog bolovanja od prvog dana bolovanja za sve samozaposlene u Hrvatskoj oboljele od koronavirusa, pa i za samostalne umjetnike članove HZSU-a,  one koji se brinu za djecu u samoizolaciji.

Predlažu i oslobađanje od troškova uplate dopunskog osiguranja neophodnog kako bi se pokrili bolnički troškovi oboljelog umjetnika inficiranog koronavirusom, osnivanje fonda solidarnosti za posebno ugrožene umjetnike, odgodu plaćanja obaveze za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za one koji si to sami uplaćuju, uvođenje dodatnih poreznih olakšica, odnosno oslobađanje od poreza za sve samozaposlene.

Također i odgodu plaćanja troškova najma za ateljee i poslovne prostore umjetnika, a koji su u najmu prostora od grada ili države, uvođenje odgode plaćanja kreditnih rata do prestanka izvanrednog stanja, uvođenje isplate  temeljnog dohotka za osobito pogođene umjetnike i naknade za sve otkazane programe i projekte za koje su umjetnici već uložili svoja vlastita sredstava.

Za daljnje ostvarivanje prava i revizije prava samostalnih umjetnika na uplatu obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje smatraju da bi trebalo uvesti minimalnu odgodu revizije prava za razdoblje u kojemu se programi ne realiziraju od minimalnih šest mjeseci.

Iz ULUPUH-a kažu da bi iz prijedloga nacrta Zakona o umjetnicima trebalo ukloniti minimalni cenzus kao uvjet za ostvarivanje prava i revizije prava samostalnih umjetnika na uplatu obveznih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iz sredstava proračuna Republike Hrvatske

Predlažu da Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba raspišu natječaj za financiranje pokretanja digitalnih platformi za prodaju i prezentaciju umjetničkih radova, a na koji bi mogle aplicirati udruge, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici i drugi umjetnici.

ULUPUH drži kako je današnja situacija svakako najteža za umjetnike, a već su prošli slom kulturne scene uzrokovan ratnim zbivanjima te recesiju prije desetak godina.

"U cilju očuvanja općeg duha cijele države neophodno je održavati umjetničke prezentacije, izložbe i projekte putem svih virtualnih, digitalnih i internetskih platformi, jer narod bez kulture i umjetnosti nema svoju povijest, sadašnjost, a ni budućnost", ističe se u objavi predsjednice ULUPUH-a Ivane Bakal.

ULUPUH nastavlja s pripremama programa koji su dobili sredstva

Tijekom sljedećih dana raspisat će se natječaj za Zagrebački salon koji se treba održati u lipnju i srpnju, a ukoliko i tada ne bude moguće realizirati izložbu u javnim prostorima, cijela će izložba biti prikazana putem digitalnih medija, društvenih mreža i ostalih internet platformi.

Sva sredstva koja neće biti iskorištena za 'fizički', odnosno tehnički postav izložbe, bit će isplaćena umjetnicima kao honorar za sudjelovanje na izložbi.

Također, bit će isplaćene nagrade i honorari timu koji je osmislio i vodi Salon. Katalog može biti realiziran u tiskanom izdanju, no ukoliko nam budu potrebna dodatna sredstva za sve platforme putem kojih bi se predstavila izložba, umjetnici i njihovi radovi, bit će realiziran samo u digitalnom obliku.

Galerija ULUPUH nastavit će pripreme za sve planirane izložbe, a ukoliko neće biti moguće realizirati postav radovi će se prikazati putem digitalnih medija, društvenih mreža i ostalih internet platformi.

Od popratnih materijala radit će se sve samo u digitalnom obliku (osim kada autor inzistira na tisku), a novac namijenjen za tisak kataloga bit će prenamijenjen u autorske honorare umjetnika.

Sekcija za multimediju i intermediju može pokrenuti i svoj Youtube kanal na kojem članovi mogu dobrovoljno predstavljati radove, govoriti o svojim projektima, realiziranim i nerealiziranim radovima i slično.

Sva izdavačka djelatnost − knjige i monografije nastavit će se pripremati, a oni projekti koji su u završnoj fazi bit će otisnuti po planu.

Projekti koji uključuju radionice i tribine, a koji su predviđeni za realizaciju do jeseni, bit će prilagođeni epidemiološkoj situaciji i preoblikovani kako bi mogli biti prezentirani putem digitalnih medija, društvenih mreža i ostalih internet platformi.

Izložba "(S)tvarnost surogata ili surogat (s)tvarnosti" se postavlja, ali ne otvara za javnost

Prva izložba koja će se održati u promijenjenim okolnostima je "(S)tvarnost surogata ili surogat (s)tvarnosti", koja se trebala otvoriti u Galeriji ULUPUH u četvrtak, 19. ožujka.

Ona će biti postavljena, no ne i otvorena za javnost - bit će je moguće razgledati isključivo virtualno, a HRT bi trebao omogućiti njezino prikazivanje u svojim programima. Radovi s izložbe objavit će se i na društvenim mrežama.

"(S)tvarnost surogata ili surogat (s)tvarnosti" tematska je selektirana izložba, čiji idejni koncept potpisuje Jasna Štih Kapetanić.

Po riječima kustosice i selektorice izložbe Ive Körbler, koncepcija se vodi stvaranjem djela od različitih vrsta, uzoraka i boja materijala, koji bi bili svojevrsni hommage "Surogatu“ Dušana Vukotića, prvom animiranom filmu izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film.

Posveta je to i Bauhausu, umjetničkoj školi u kojoj su se rađale neke od najvažnijih umjetničkih ideja, koja je u 2019. obilježila 100 godina postojanja, "a čija je apstraktna estetika trajno revolucionirala nove uzorke u tekstilu i tapiseriji i čiji je utjecaj vidljiv dandanas gotovo u svim granama umjetnosti.“


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater