ĐAKOVO

U pokladnoj povorci Đakovačkih bušara pod maskama oko 2.000 sudionika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na najvećoj pokladnoj manifestacije u kontinentalnoj Hrvatskoj - Đakovačkim bušarima, što se ove godine održavaju 26. put, u velikoj pokladnoj povorci centrom grada u subotu je prodefiliralo pod maskama oko 2.000 sudionika u 50 skupina iz cijele Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

Uz niz suvremenih, bile su tu i tradicijske maske poput zvončara s područja Kastavštine i dr., mohačkih buša, petaračkih buša iz Baranje, vukojevačkih starceva i dr. U povorci su bili svi uzrasti – od dječjih – vrtićkih i predškolskih skupina iz Đakova i cijele Đakovštine, do starijih, 'maskiranih' u tuš-kabine, čudnovate gljive, čudnovate svatove, astronaute, paukove, babe na biciklima, snježne kraljice, šeike s devama, morčiće, božićnice, policajce i dr.

U Đakovu se u dvosatnoj povorci spojila pokladna, karnevalska i fašnička Hrvatska.

Skupina Prepuštanec u Đakovo je stigla s tri čudnovata zrakoplova od kojih je jedan bio na – nožni pogon, 'kolima milicije', topom i dr., dok se skupina Moto-kluba Đakovo odlučila na alegorijska kola – 'Sljemensku uspinjaču'.

U povorci su bili i konjanici, mažoretkinje, puhački orkestri i dr., a uoči njenog polaska gradonačelnik Marin Mandarić predao je ključeve grada bušarskom čavi nakon čega je zavladala Bušarska republika.

Đakovački bušari, čiji s organizatori Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova, a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, nastavljaju se u nedjelju, 9. veljače, pokladnim jahanjem u prigradskom Širokom Polju.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater