5. pulski karneval

TISUĆE MAŠKARA LUDOVALO ULICAMA GRADA: Stigle grupe iz cijele Istre, Slovenije i Kvarnera, pogledajte veliku fotogalerijuOve godine u Pulu je stiglo čak 27 skupina iz svih gradova i općina Istre, potom iz susjedne nam Primorsko-goranske županije, ali i iz Slovenije, a najbrojniju skupinu imale su Čepljonske mačkare iz Ćepića, odakle su u naš grad doveli Ćepićke Amiše na ogromnim zaprežnim kolima.

Veselo, šareno, raspjevano i rasplesano bilo je danas u centru Pule kojim je, unatoč mrzloj buri, prijepodne prodefiliralo čak tisuću maškara, sudionika petog po redu pulskog karnevala. Ove godine u Pulu je stiglo čak 27 skupina iz svih gradova i općina Istre, potom iz susjedne nam Primorsko-goranske županije, ali i iz Slovenije, a najbrojniju skupinu imale su Čepljonske mačkare iz Ćepića, odakle su u naš grad doveli Ćepićke Amiše na ogromnim zaprežnim kolima.

- Mi smo van škrti, ne trošimo na nič, ali čuda popijemo. I sve mi muški delamo, te žene ne delaju niš, poglejte kakove nohte imaju. Ovo je prvi put da smo prišli u Pulu, ali već 21 godinu guramo po Rijeci i drugim karnevalima, i vajk sve gori kamo god pridemo i učinimo štalu, rekao nam je Alen kao svojevrsno "upozorenje" na to što nas čeka nakon službenog dijela programa 5. Pulskog karnevala.

Odmah do njihovog vozila nalazio se "hangar za ranjene pilote" sa znakovima upozorenja za obilaznicu, a ispred hangara su plesali veseli Marčanski piloti. Iz Ližnjana nam je stigla mnogobrojna "Obitelj Kremenko s Marlere", također s jako kreativnim alegorijskim kolima, koja su privlačila puno pažnje brojnih posjetitelja. A tko bi drugi došao iz Savudrije nego naša vrla mornarica koja, kako smo mogli čuli, vrlo učinkovito čuva naše teritorijalne granice na moru.

- Mi smo vesela mornarica Zajednice Talijana iz Savudrije. Munjeni smo bili od mladega, i tako smo i ostali. Ja san pasa već 70 let i nadan se da ću još dugo biti munjen, rekao nam je savudrijski biskup koji je stigao s mornaricom i još nekoliko živopisnih likova, te je "veselom vodom" blagoslovio pulski karneval i sve maškare i poželio da nam ovo razulareno 5. godišnje doba što duže traje.

U povorci koja je od Karoline duž Giardina, pa kroz Portaratu i Forum, uz neprestanu glazbenu pratnju prošetala gradom, našli su se i atraktivni Istarski rožari, Tramvaj zvan čežnja, Kišni oblaci 2. b razreda Osnovne škole Stoja, podmorski svijet i sirene s Velog Vrha, Ćićki zgončari i Žejanski zvončari, Siti i pijani miševi, Nindže, Pehinarske prekrasne dame i gospoda, neizostavni kauboji na svojim divnim konjima s Ranča Barba Tone, i mnogi drugi. Nakon poduže šetnje na buri, svima je godilo vratiti se na Karolinu gdje je ove godine za sudionike bio postavljen šator i pripremljen ručak za maškare, a potom je uslijedila i velika maskenbalska zabava uz Maura Staraja & La Banda bend, te DJ Teddyja.

Inače, maškarano ludilo u Puli je započelo tradicionalnom predajom ključeva Grada maškarama 17. siječnja, a iako bi sve maškarane skupine željele da ovo razdoblje što duže potraje u smijehu, druženju i zabavi, ono će ipak završiti u Puli 5. ožujka kada će se održati suđenje i paljenje "uvijek za sve krivog" pusta kod semafora na Velom Vrhu. Organizatori 5. Pulskog karnevala su Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule te Udruga za očuvanje domaće beside i maškara Puljštine i Karnevalska grupa Veli Vrh - Valmade. (Patricija SOFTIĆ)

Foto 360: Diego Martinčić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater