NAJAVLJEN MEĐUNARODNI FILMSKI PROGRAM 66. PULE 

U Arenu se vraća PoPularni program - DESET FILMOVA O ŽIVOTU VELIKIH UMJETNIKA

| Autor: Zoran ANGELESKI

U PoPularnom programu u Areni će se, među ostalim, prikazati igrani "Bijela vrana" redatelja Ralpha Fiennesa o baletnom velikanu Rudolfu Nurejevu, "Tolkien" Domea Karukovskog o mladim danima pisca "Hobbita" i "Gospodara prstenova" te autobiografski "Bol i slava" kultnog španjolskog redatelja Pedra Almodovara

 

 Najveća novost Međunarodnog programa predstojećeg 66. Pulskog filmskog festivala jest vraćanje PoPularnog programa koji će se opet prikazivati u Areni, i to od ponedjeljka 15. do nedjelje 21. srpnja, najavio je danas novinarima umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Zlatko Vidačković.

Međunarodni program ove je godine u znaku biografskih filmova o velikim svjetskim umjetnicima, s pet igranih i pet dokumentarnih filmova.

U PoPularnom programu u Areni će tako biti prikazani igrani "Bijela vrana" redatelja Ralpha Fiennesa o baletnom velikanu Rudolfu Nurejevu, "Tolkien" Domea Karukovskog o mladim danima pisca "Hobbita" i "Gospodara prstenova" te autobiografski "Bol i slava" kultnog španjolskog redatelja Pedra Almodovara, dok će se u programu Europolis u Kinu Valli moći vidjeti "Djelo bez autora" oskarovca Floriana Henckela von Donnersmarcka nadahnut životom likovnog umjetnika Gerharda Richtera i "Sve je istina" Kennetha Branagha o zadnjim godinama života Williama Shakespearea.

U programu dokumentaraca su film o velikanu nijemog filma Busteru Keatonu "Veliki Buster" slavnog Petera Bogdanovicha, "John Ford, čovjek koji je izmislio Ameriku" Jeana-Christophea Klotza, "Stvarajući Montgomeryja Clifta" redateljskog dvojca Anderson-Demmon, "Dobre djevojke ne ostaju na doručku" o životu legendarnog Roberta Mitchuma, u režiji slavnog fotografa Brucea Webera, dok će se najzabavnije priče iz glumačkih karijera četiriju britanskih kazališnih i filmskih diva (Eileen Atkins, Judi Dench, Joan Plowright i Maggie Smith) moći upoznati u filmu "Čaj s damama" redatelja Rogera Michella.

Vjerni muškarac

Programski suradnik Željko Anzulović iz programa Europolis izdvojio je nagrađivane filmove "Žena" Bjorna Rungea s Glenn Close, koja je za ulogu supruge nobelovca nagrađena Zlatnim globusom, laureata festivala u Valladolidu "Moje remek djelo" Gastona Duprata, komediju "Grudnjak" Velta Helmera s Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi te pobjednika Tribeca filmskog festivala "Krijumčareći Hendrixa" Mariosa Piperidesa. U programu serija snimanih u Hrvatskoj prikazati će se dvije epizode HBO-ove kriminalističke dramske serije "Uspjeh".

U PoPularnom programu u Areni publika će moći uživati i u "Vjernom muškarcu" redatelja i glumca Louisa Garrela (proslavljenog u Bertoluccijevim "Sanjarima") s Laetitiom Casta i Lily-Rose Depp, te u ljubavnoj drami s Keirom Knightley i Alexanderom Skarsgardom "Posljedice".

Ravnateljica Gordana Restović najavila je novo izdanje festivalske edicije "Vremeplov 3". Riječ je o važnoj knjizi za Pulu i cjelokupnu povijest hrvatske kinematografije "Kinematografske djelatnosti u Puli, 1896. - 1918." filmskog arheologa Dejana Kosanović, koja će time doživjeti svoje drugo izdanje. Knjiga je tiskana u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Izvršni direktor Arena Hospitality Group Reli Slonim izjavio je da je tvrtka Arena Hospitality Group više od desetljeća ponosna na pružanju potpore ovom festivalu. Potporu je iskazao i direktor istarskog regionalnog centra Zagrebačke banke Valter Šarić, dok je direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj rekla da je festival brend Pule, a da je s filmovima titlovanim na engleski jezik od sve većeg interesa i stranim posjetiteljima.

Gradonačelnik Miletić: "Već sam vam odgovorio"

Nakon što se kratko osvrnuo na ne tako daleku prošlost kada Pula nije raspolagala primjerenim platnom ni kino dvoranom, a danas ima reprezentativnu infrastrukturu, te nakon što se zahvalio svim djelatnicima uključenim u organizaciju Pulskog filmskog festivala, pulskog gradonačelnika Borisa Miletića pitali smo hoće li se, nakon dugog niza godina, pojaviti u Areni na otvorenju festivala.

- Gotovo svake godine sam na festivalu. Politike ima previše svugdje, a nema je na festivalu u Berlinu i Cannesu, kazao je, nakon čega smo ga pitali što onda radi ovdje i je li u ulozi gradonačelnika ili političara, na što nam je kazao da nam je već odgovorio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum