svečano otvorenje

Dvije izložbe s filmskim predznakom uoči otvorenja 66. Pulskog filmskog festivala

| Autor: Hina

Dvije izložbe s filmskim predznakom svečano su otvorene u četvrtak navečer u Puli uoči subotnjeg službenog otvorenja 66. Pulskog filmskog festivala, i to izložba "Opremio: Mihajlo Arskovski - Oblikovanje knjiga i periodika do danas" u galeriji HUiU te multimedijalna izložba "Sonja Savić: djevojka iz grada" u Srpskom kulturnom centru u Puli.

Izložba "Mihajlo Arskovski - Oblikovanje knjiga i periodika do danas" tematizira opus istaknutog grafičkog dizajnera u području oblikovanja knjige i stručne periodike te obuhvaća vremenski raspon od ranih šezdesetih godina do danas dok se na drugoj izložbi "Sonja Savić: djevojka iz grada" čiji su autori Predrag Živković i Mirjana Racković, prikazuje umjetničinih pet radova koji se mogu "svrstati u antologiju eksperimentalnog i alternativnog filmskog i video odnosno stvaralaštva". 

Sonja Savić je svoj prvi filmski nastup imala 1977. u filmu "Leptirov oblak", diplomirala je na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti, a veliku popularnost stekla je glavnom ulogom u filmu "Šećerna vodica" iz 1983. Za ulogu u filmu "Život je lijep" iz 1985. nagrađena je na festivalu u Veneciji.

Kako se doznaje u Pula Film Festivalu, u petak se u Galeriji Makina otvara izložba "Jasenko Rasol: Statisti", kojom autor destabilizira hijerarhiju filmskog seta, stavljajući u prvi plan upravo ljude 'iza glavnih glumaca' snimljene na filmskim setovima, uključujući i film "Dnevnik Diane Budisavljević" gdje je bio direktor fotografije. U pulskom kinu Valli izloženi su radovi učenika nižih razreda Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, koji su pod mentorstvom profesora Denisa Sardoza reinterpretirali vizualni identitet 66. Pulskog filmskog festivala, dok je MEMO muzej u sklopu svog fundusa dodao prigodnu novu sekciju koja tematizira Filmski festival u Puli od kraja 50-ih do 80-ih godina 20. stoljeća, koju festivalska publika besplatno može pogledati od 13. srpnja. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater