u suradnji s osječkim lutkarima

SVJETSKI DAN LUTKARSTVA U ROVINJU Batana - Fantastična zgoda dječaka i broda kao spoj zavičajnog i univerzalnog uz poučnu po(r)uku

Autorica teksta je Nina Pavlović, režiser Nenad Pavlović, kostime i lutke kreirala je Breza Žižović, autor glazbe i dizajna zvuka je Ervin Lustig, a savjetnik za glazbu Massimo Brajković. Dizajn svjetla potpisuje Nenad Pavlović, a glume Linda Kliman, Davor Tarbuk, Dominik Karaula i Grgur Grgić

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


U rovinjskom kazalištu Gandusio vladala je tijekom našeg posjeta vrlo kreativna atmosfera, pripremala se predstava za Svjetski dan lutkarstva, i to nešto posve novo.

- Htjeli smo za ovaj Svjetski dan lutkarstva pripremiti nešto drukčije, nešto u našoj produkciji, a pošto smo registrirani i za tu vrstu djelatnosti, kontaktirala sam umjetnike iz Osijeka, Akademiju za umjetnost i kulturu i po malo je krenula ta priča. Puljanin s osječkom adresom Nenad Pavlović režira ovu predstavu, za koju je tekst napisala Nina Pavlović, a ovdje nastojimo spojiti dio zavičajne baštine, tradicije i napraviti sve to na način da djeci bude zanimljivo, zabavno i poučno. Krenuli smo s temom batane, vrlo važnu za Rovinj i rovinjski kraj, o tome se raspravljalo već prošle godine, a ovogodišnja tema Dana lutkarstva je more.

Gandusio

Premijera lutkarske predstave "Batana - Fantastična zgoda dječaka i broda", u produkciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja bit će u ponedjeljak, 21. ožujka u 17 sati u prostorima kazališta Gandusio. Uz navedenu autoricu i režisera, scene, kostime i lutke potpisuje Breza Žižović, autor glazbe i dizajna zvuka je Ervin Lustig, a savjetnik za glazbu Massimo Brajković. Dizajn svjetla potpisuje Nenad Pavlović, a glume Linda Kliman, Davor Tarbuk, Dominik Karaula i Grgur Grgić. Toga dana u 10.30 sati u rovinjskom Multimedijalnom centru održat će se svečani sastanak Upravnog odbora Hrvatskog centra UNIMA (UNion Internationale de la MArionnette), a u 11 sati je otvorenje izložbe lutaka studenata Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te izložba lutaka Rie Trdin "Lutke izvan teksta" s osječke Akademije.

Gandusio

Lutke su izradili studenti preddiplomskog studija Dizajn za kazalište, film i televiziju osječke Akademije. Na izložbi u Rovinju bit će predstavljene uglavnom ručne lutke, ginjoli i zijevalice. Izv. prof. art Ria Trdin radi na Odsjeku za kreativne tehnologije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje vodi kolegije vezane za lutkarsku tehnologiju i lutkarsku scenografiju. Doktorirala je lutkarsku tehnologiju na VŠMU Bratislava. Do sada je realizirala četrdesetak profesionalnih lutkarskih i scenografskih projekata. kazala je Dubravka Svetličić, ravnateljica rovinjskog Pučkog otvorenog učilišta.

Gandusio

Svetličić je spomenula da su održali i vrlo zanimljive radionice za rovinjske odgojitelje, koji su naglasili da su došli umorni na radionice, a izašli potpuno odmorni i oduševljeni načinom rada i kreativnošću.

Nenad Pavlović istaknuo je da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da režira ovu predstavu, te njegova je supruga Nina krenula pisati namjenski tekst za ovu predstavu.

Gandusio

- Htjeli smo obuhvatiti važnost baštine iz ovoga kraja, uz stalno prisutnu didaktičku poruku, koja nije naglašena, ali se cijelo vrijeme provlači kroz predstavu. Tu dolazi do simbioze stvarnog i bajkovitog, prisutna je i ekološka tema, ona recikliranja, a drago mi je da u projektu sudjeluju i studenti, te BA lutkarstva i glume, inače Puljanka Linda Kliman. Probe se odvijaju po planu, prvi dio proba odradili smo u Osijeku, onda smo došli ovdje gdje dovršavamo zadnje pripreme uoči predstave, kazao je Nenad Pavlović.

Gandusio

Linda Kliman nije krila svoje zadovoljstvo radom na toj zanimljivoj lutkarskoj predstavi.

- Zadovoljna sam ovim iskustvom, radom s cijelom ekipom, a nadam se da će i najmlađima biti zanimljiva. Rad s lutkama je zanimljiv, ali i zahtjevan. Ne postoji jedinstveni recept za rad s lutkama, na akademiji sam i sama kreirala lutke, no i što se tiče same kreacije lutke, i što se tiče njezine animacije, ne postoji jedinstven recept koji će odrediti koliko je vremena potrebno za animirati određenu lutku, za postići onaj pravi odnos, interakciju, to ovisi o puno činjenica, ali i o pristupu samoga animatora. Iz iskustva mogu reći da djeca vole lutke, lutkarske predstave, mališani jako pozitivno reagiraju na lutke, navela je Kliman.

I ostali glumci rekli su da im je rad na ovoj predstavi vrlo zanimljiv i dinamičan, a Svetličić je napomenula da će ova predstava potom biti tijekom idućeg tjedna izvedena za polaznike rovinjskih vrtića te učenike nižih razreda osnovne škole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini