SVJETSKI DAN LUTKARSTVA

FOTOGALERIJA / SVEMIR, MORE, MAŠTA I ČAROLIJA KAZALIŠTA: U Rovinju upriličena "Batana - Fantastična zgoda dječaka i broda"

| Autor: Vanesa BEGIĆ


''Sve što postoji ima svoj početak i kraj. Tri su izuzetka, to su svemir, more i mašta. Beskraj svemira i mora baštinimo rođenjem. Dio smo svemira i on je dio nas, dio smo mora, od njega smo sazdani. Naslijedili smo ih, ali nismo im vlasnici. Suvlasništvo dijelimo sa svim ljudima i svim stvorenjima koja postoje, kao i sa svim generacijama bića koja će se roditi nakon nas. Neka ameba ili najsitniji plankton, veliki slon ili golemi plavetni kit suvlasnici su kao i mi. Mi, naravno, ne bismo htjeli da neka zlatna ribica, kada bi bilo moguće ispunjavati takve želje, uništi sve šume samo zato što to može, a pogrešno misli da ribama šume ne trebaju. Tako ni stanovnici mora ne bi htjeli da zagađujemo mora samo zato što to možemo i tako nam je jednostavnije. Moramo se brinuti o naslijeđu i čuvati ga".

Dio je to hrvatske poruke za Svjetski dan lutkarstva koju je ove godine napisao književnik Zlatko Krilić, inače i predsjednik Društva hrvatskih književnika, a koju je pročitao u Rovinju u povodu obilježavanja ovoga svjetskoga dana.

(Snimio Danilo Memedović)

U Rovinju je taj dan obilježen na poseban način - igrano-lutkarskom predstavom u kazalištu Gandusio, gdje su veličani svemir - kao nešto beskrajno, more kao simbol duge rovinjske tradicije, ali i kao tema ovogodišnjeg Svjetskog dana lutkarstva, te mašta, koja je nezaobilazan sastojak, ali i začin u svakoj predstavi za djecu.

Rovinjsko Pučko otvoreno učilište odvažilo se na novi korak, na suradnju s osječkom Akademijom za umjetnost i kulturu te upriličilo predstavu "Batana - Fantastična zgoda dječaka i broda".

Tekst za ovu predstavu napisala je Nina Pavlović, režiser je Nenad Pavlović, Puljanin s osječkom adresom, a scene, kostime i lutke potpisuje Breza Žižović, svestrana pulska umjetnica. Autor glazbe i dizajna zvuka je Ervin Lustig, a savjetnik za glazbu Massimo Brajković - još jedna domaća snaga. Dizajn svjetla potpisuje Nenad Pavlović, a spontanim nastupima u ovoj poučnoj i zabavnoj predstavi koja traje nešto više od pola sata predstavili su se pulska glumica i lutkarica Linda Kliman, te studenti Davor Tarbuk, Dominik Karaula i Grgur Grgić.

(Snimio Danilo Memedović)

Rovinj, more, tradicija, bajke, čarobna bića, san, zbilja, pustolovine, želje i snovi, u maniri prave dobre bajke razveselili su najmlađe, ali i one nešto starije što su pokazali iskrenim aplauzima i smijehom. Trajanje predstave bilo je primjereno dječjem uzrastu i pozornosti, a fabula je bila jednostavna, ali poučna i djeci zabavna. Efektna scenografija Breze Žižović pretvorila je pozornicu Gandusia u morsko carstvo za velike i male te prikazala atemporalnost bajke kao žanra u simbiozi s lokalnom tradicijom.

(Snimio Danilo Memedović)

U Multimedijalnom centru otvorena je izložba lutaka studenata Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te izložba lutaka Rie Trdin s osječke Akademije "Lutke izvan teksta".

Lutke su dakle izradili studenti preddiplomskog studija Dizajn za kazalište, film i televiziju osječke Akademije. Predstavljene su ručne lutke, ginjoli i zijevalice, a predstavljeni postav vrlo je sugestivan i zanimljiv za razgledavanje - ne samo za najmlađe.

Izv. prof. art Ria Trdin radi na Odsjeku za kreativne tehnologije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje vodi kolegije vezane za lutkarsku tehnologiju i lutkarsku scenografiju. Doktorirala je lutkarsku tehnologiju na VŠMU Bratislava. Do sada je realizirala četrdesetak profesionalnih lutkarskih i scenografskih projekata.

(Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of