ZANIMLJIVA PRIČA IZ SUSJEDSTVA

Riječki Odbor za kulturu želio je "ukrasti" Puljanki Branki Benčić godine rada u kulturi i onemogućiti je da postane ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. IPAK, NISU USPJELI

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Puljanka Branka Benčić ipak je izabrana za ravnateljicu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Potvrđena je danas na sjednici Gradskog vijeća, nakon što ju je ustanova izabrala na natječaju.

No, krajem prošloga tjedna, na sjednici Odbora za kulturu Grada Rijeke, taj prijedlog nije prihvaćen budući da su članovi Odbora rekli da Branka Benčić ne udovoljava uvjetima natječaja. Jedan od uvjeta za tu funkciju bio je i petogodišnji rad u muzeju, ili desetogodišnji rad u kulturi, a kao dokaz se gledao radni staž s evidencijom iz mirovinskog.

- Iz svega navedenog nije vidljiv dokaz o zakonskom uvjetu o deset godina rada u kulturi. Pored ovog najvažnijega pitanja postoje i još neka, a odnose se na sam rad Upravnog vijeća i

provedbu ovoga natječaja, istaknuo je tada predsjednik Odbora Zvonimir Peranić.

Na to je reagirala predsjednica Upravnog vijeća Muzeja Sabina Salamon.

"Prema dostavljenim potvrdama HZMO-a, ukupan radni staž kandidatkinje Branke Benčić iznosi više od deset godina rada u kulturi te time zadovoljava natječajne uvjete. Upravno vijeće je raspisalo javni natječaj za imenovanje ravnatelja/ice sukladno zakonu i Statutu MMSU-a u kojem se tražilo od kandidata da rad u muzeju (pet godina) ili u kulturi (deset godina) dokažu dostavljanjem ispisa elektroničkog zapisa podataka HZMO-a ili potvrde o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji HZMO-a u izvorniku ili ovjerenoj preslici, što je imenovana učinila prilaganjem elektroničkog zapisa uz ostalu dokumentaciju. S obzirom na tvrdnju članova Odbora kako u konkretnom slučaju nije dokazano da kandidatkinja ima potreban radni staž, dostavljeno je i pojašnjenje HZMO-a, čim je pribavljeno, iz kojeg je razvidno da Branka Benčić posjeduje više od deset godina radnog staža u kulturi (kao samostalan umjetnik). Traženje bilo kakvog drugog ugovora ili potvrde poslodavca bilo bi neosnovano, s obzirom da je u tekstu natječaja bilo propisano da kandidati trebaju dostaviti ispis elektroničkog zapisa podataka HZMO-a ili potvrdu o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji HZMO-a u izvorniku ili ovjerenoj preslici, ističe Salamon.

S obrazloženjima su se javile i predsjednice iz strukovnih udruga Hrvatske sekcije AICA i Studijske sekcije ULUPUH-a.

- Prema Zakonu o radu naše zemlje, status slobodnog umjetnika, za koji su vrlo rigidni uvjeti za prijam u članstvo prema kriteriju "posebnih zasluga za promicanje hrvatske kulture u svijetu" i periodičke revizije članstva na način provjere i potvrde kontinuiranog rada i aktivnosti samostalnih umjetnika, podrazumijeva staž u kulturi. Potvrda tako stečenog radnog staža Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje vjerodostojni je dokument, i formalni staž u kulturi nepropitiv. Neformalno, cijeloj kulturnoj zajednici poznato je da je Branka Benčić bila povjerenica i selektorica Hrvatskog paviljona na Venecijanskom bijenalu 2017., a savjetnica kustosa na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2018.

Ne ulazeći u valorizaciju odabranika/ice za svog budućeg ravnatelja Upravnog vijeća MMSU-a, dajemo punu podršku njihovom pravu na samostalno odlučivanje, kao i mogućnost odabira novog člana kolektiva. Također pozivamo na osvještavanje činjenice da je djelatnost samostalnih umjetnika uistinu rad, a pravno gledavši posao, s radnim stažom i svim pravima i obavezama koji iz toga proizlaze. Kolegica Branka Benčić također je više od deset godina članica Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA, te Studijske sekcije ULUPUH-a, strukovnih udruga koje demokratski, javnim glasanjem na godišnjoj skupštini (HS AICA) ili žiriranjem (ULUPUH) na temelju pregleda ukupnog i recentnog rada te biografije kandidata za članstvo, prema vrlo strogim i jasnim kriterijima biraju svoje članove, kazale su predsjednica HS AICA Silva Kalčić, te Iva Körbler, predsjednica Studijske sekcije ULUPUH-a.

Pravna služba HZSU-a Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika opovrgnula je navode Odbora za kulturu, potvrdivši da radni staž kandidatkinje odgovara uvjetima propisanim natječajem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of