ZAGREB

Retrospektiva Višnje Markovinović u Galeriji ULUPUH

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Retrospektivna izložba Višnje Markovinović, doajenke hrvatske keramike, otvara se 28. siječnja u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH 

Višnja Slavica Gabout, autorica koncepcije, kustosica i selektorica radova rekla je kako je retrospektiva mali hommage toj uglednoj umjetnici i izraz štovanja njezina bogatog keramičkog stvaralaštva, u kojem se ona izražavala poglavito kiparski. 

"Ovu su autoricu u keramici oduvijek zanimale prvenstveno skulpturalne vrijednosti, pa je glinenu masu tretirala kao plastičnu kategoriju, od nje modeliranjem stvarajući suvremenu skulpturu. Pritom je uvijek znala afirmirati sva vizualno-taktilna svojstva keramičkog medija te znalački odgovoriti na sve izazove tehničkih i tehnoloških postupaka njegove obrade", ustvrdila je. 

Po njezinim riječima, odabir radova za izložbu fokusirao se na razdoblje od osamdesetih do 2020-ih, unutar kojeg su nastali najvažniji kiparski ciklusi te ponajbolji, može se reći paradigmatski skulptorski radovi ove umjetnice, kroz koje se može sagledati njezin cjelokupni opus i razvojni put. 

Podsjetila je kako  je njezino cjelokupno stvaralaštvo imalo uvijek jednu kontinuiranu razvojnu liniju – ali je bilo i stalno kreativno nadograđivano jer je stalno istraživala i postavljala nove ciljeve, što ju je cijeloga života vodilo u nova istraživanja, pa je do svojih poznih godina bila mladenački kreativna i aktivna. 

"I svakim je novim ciklusom, do kraja stvaralaštva, otvarala u svojoj umjetnosti nova poglavlja", zaključila je. 

Organizator izložbe je ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

Izložba se, uz slobodan ulaz, može razgledati do 10. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater