ZAGREB

Retrospektiva Carla Theodora Dreyera u Kinu Tuškanac

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Retrospektiva Carla Theodora Dreyera, najznačajnijeg danskog i jednog od najistaknutijih redatelja u povijesti filma, počet će u subotu, 13. lipnja, u 20 sati u kinu Tuškanac, a do 22. lipnja bit će prikazano ukupno deset autorovih filmova.

Krajnjim zaziranjem od eksplicitnih vizualnih rješenja, a fabularno se oslanjajući uglavnom na kazališne i književne predloške, Dreyer je ostvario stilski iznimno konzistentan opus.

Retrospektiva će početi remek-djelom Riječ (1955), adaptacijom drame luteranskog svećenika i pisca Kaja Munka, ujedno autorova najuspješnijeg ostvarenja i jednog od najznačajnijih filmova tadašnje danske i svjetske kinematografije nagrađenog Zlatnim lavom u Veneciji, izvijestili su iz Kina Tuškanac.

Uoči projekcije, uvodnu riječ o Dreyerovu stvaralaštvu održat će dragi gost kina Tuškanac, filmski redatelj i kritičar Živorad Tomić.

U nastavku program donosi preostale čuvene redateljeve filmove: Stradanje Ivane Orleanske (1928.), Vampir (1932.), Dan gnjeva (1943.) i Gertrud (1964.), kao i redateljeve rjeđe prikazivane naslove s početka karijere, Listovi iz sotonine knjige (1920.), Žigosani (1922.), Mikaël (1924.), Poštuj svoju suprugu (1925.) i Nevjesta iz Glomdala (1926.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater