OBJAVLJENI LAUREATI

PULSKI FILMSKI FESTIVAL: Velika Zlatna Arena filmu "Tereza37"

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film 67. Pulskog filmskog festivala dobio je film "Tereza37", redatelja Danila Šerbedžije, produkcijske kuće Focus Media i producentice Irene Marković.

- Velika ženska priča sa sjajnim glumačkim ostvarenjima, "Tereza37" je i priča o suvremenom Splitu. Iskače iz kanona teške socijalne drame, izmiče ženu iz pozicije žrtve i gleda je kao kompleksno ljudsko biće. U godini u kojoj su dominirale velike ženske teme i uloge, "Tereza37" ukupno je ostavila najcjelovitiji dojam u svim segmentima filmskog stvaralaštva. Odlučio je tako ocjenjivački sud u sastavu Lina Kežić (predsjednica), te članovi Dana Budisavljević, Ksenija Marinković, Vesna Mort i Danko Vučinović.

Zlatna Arena za scenarij dodjeljuje se Lani Barić za film "Tereza37" redatelja Danila Šerbedžije.

- Scenaristički prvijenac glumice Lane Barić donio je svjež, duhovit pristup teškoj temi. Uz osobnu dramu glavne junakinje inteligentno progovara i o aktualnim društvenim temama, navedeno je.

Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Danilu Šerbedžiji za film "Tereza37".

- Redateljskim umijećem Šerbedžija je ostvario nenametljivo i zrelo režiran film u kojem se osjeća empatičnost i svijest o važnosti bavljenja dosad zanemarivanim temama, navode.

Nadalje, Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Dariji Lorenci-Flatz za ulogu Jasne u filmu "Mater", redatelja Jure Pavlovića.

- Ostvarila je iznimno zahtjevnu ulogu u kojoj svaki treptaj, svaki udisaj mora biti na mjestu. Kao pod povećalom. Maestralno odigrana uloga, veli žiri.

Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodjeljuje se Radi Šerbedžiji za ulogu Petra Hektorovića u filmu "Ribanje i ribarsko prigovaranje", redatelja Milana Trenca.

U priopćenju je navedena motivacija koja glasi "Otmjenošću i toplinom, glumačkom mudrošću i šarmom dočarao je život i djelo velikoga renesansnog književnika".

Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodjeljuje se Leonu Lučevu, za ulogu Paskoja u filmu "Ribanje i ribarsko prigovaranje", redatelja Milana Trenca.

- Lik Paskoja, ribara iz 16. stoljeća, Leon Lučev učinio je životnim, današnjim, nama bliskim, navodi se.

Potom, Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodjeljuje se Ivani Roščić za ulogu Renate u filmu "Tereza37", redatelja Danila Šerbedžije – jednoglasno i to je jer "precizno i nadahnuto odigrala lik mlade, samosvjesne i uspješne žene".

Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se scenaristu i redatelju Juri Pavloviću za film "Mater", a Zlatna Arena za oblikovanje zvuka Martinu Semenčiću za film "Mater", redatelja Jure Pavlovića.

Zlatna Arena za masku dodjeljuje se Snježani Gorup za film "Tereza37", redatelja Danila Šerbedžije, dok Zlatna Arena za vizualne efekte u filmu dodjeljuje se Vedranu Štefanu za film "Ideš? Idem!", redatelja Ljube Zdjelarevića. Zlatna Arena za specijalne efekte u filmu nije dodijeljena.

Posebna pohvala Mariji Škaričić

Za kostimografiju Zlatna Arena dodjeljuje se Sari Giancane i Valentini Vujović za film "Mare", redateljice Andree Štake, a isto to priznanje za scenografiju ide Jani Plećaš za film "Mare", redateljice Andree Štake.

Zlatna Arena za glazbu dodjeljuje se Igoru Paru za film "Ribanje i ribarsko prigovaranje", redatelja Milana Trenca. Zlatna Arena za montažu dodjeljuje se Dubravki Turić za film "Tereza37", redatelja Danila Šerbedžije, a za kameru Jani Plećaš, za film "Mater", redatelja Jure Pavlovića.

Ocjenjivački sud 67. Pulskog filmskog festivala posebno pohvaljuje iznimna umjetnička ostvarenja Marije Škaričić u filmovima "Mare", "Tereza37" te manjinskoj koprodukciji "Grudi", redateljice Marije Perović.

Zagrebačka banka dodjeljuje Danilu Šerbedžiji redatelju filma "Tereza37" nagradu u iznosu od 30.000 kuna.

Hrvatski program – manjinska hrvatska koprodukcija također je dobio svoje laureate.

Zlatna Arena za najbolji film dodjeljuje se filmu "Agina kuća" redateljice Lendite Zeqiraj.

- Film besprijekorne glumačke igre, pun topline, spontanosti i emotivnih obrata. Najnagrađivanija kosovska redateljica ostvarila je vrhunsko umjetničko djelo, navode.

Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Metodu Pevecu za film "Ja sam Frenk".

- Slovenski filmski redatelj, scenarist, glumac, književnik Metod Pevec režirao je dojmljiv film o sukobu idealizma pojedinca i surovosti posttranzicijskog vremena, glasi motivacija.

Zlatna Arena za glumačko ostvarenje dodjeljuje se Goranu Bogdanu za ulogu Nikole u filmu "Otac", redatelja Srdana Golubovića.

- Suptilno i emotivno, briljantno odigrana uloga oca koji se bori za svoju djecu, zaključuju.

Prije proglašenja pobjednika novinarima su se obratili ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović i umjetnički ravnatelj festivala Zlatko Vidačković izrazivši zadovoljstvo što je festival unatoč svim poteškoćama izazvanim pandemijom koronavirusa uspješno priveden kraju i što je ponudio vrsna filmska ostvarenja. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater