MJEŠOVITI ZBOR KRAKOVSKE FILHARMONIJE

PULSKA KATEDRALA: Veliki aplauz oduševljene publike za zborski nastup koji je bio sljubljen s ambijentom

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Zbor Krakov (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Zbor Krakov (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Mješoviti zbor Krakovske filharmonije - Filharmonia im. Karola Szymanowskiego w Krakowie održao je preksinoć koncert u pulskoj Katedrali Uznesenja Djevice Marije i svojim izvedbama oduševio publiku.

Prva je na koncertnom programu bila "Hrvatska misa" u d-molu op. 86 poznatog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula (1906.-1991.) koja je praizvedena 1942. godine. Nakon toga su gosti iz Poljske publiku počastili kratkom skladbom "Niech Jezus Chrystus" (Neka Isus Krist) predstavnika poljskog modernizma Karola Szymanowskog (1882.-1937.) iz njegovog ciklusa pjesama nadahnutih poljskom etničkom regijom Kurpie. Bila je to prilika da ih publika, koja ih je pažljivo slušala i među kojima je bilo i onih koji su u Katedralu zavirili privučeni glasovima koji su se odlično sljubili s ambijentom, još jednom nagradi velikim aplauzom, a neki nakon koncerta nisu krili oduševljenje.

Zbor je nastupio pod ravnanjem Alexandera Humale, a kao solisti predstavili su se Magdalena Drozd – sopran, Kamila Paciorkowska – alt, Tomasz Świerczek – tenor i Paweł Szarpak – bas.

Ovaj zbor ima dugu tradiciju koja seže u 1945., da bi 1950. godine dobio status profesionalnog ansambla. Potom su članovi zbora kao ambasadori poljske kulture nastupali po cijelom svijetu, od bivšeg SSSR-a do Kanade, a bili su prvi poljski ansambl koji je nastupio u Teatru alla Scala u Milanu, predstavljajući bogatu glazbenu baštinu s repertoarom skladbi u rasponu od 17. stoljeća do suvremene glazbe. Zbor je u izvedbama pratio mnoge poznate svjetske orkestre: Wiener Symphoniker, Beethovenhalleorchester, Orchestre Radiotelevision Belge, Orchestra Sinfonica della Radiotelevisione Italiana di Roma, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia di Roma, Orchestra dell’Emilia-Romagna "Arturo Toscanini" Parma, Orchestra Sinfonica Siciliana di Palermo, Stadtkapelle Dresden, Rundfunksinfonieorchester Berlin, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Orchestre Philharmonique du Montpelier, Stockholm Philharmonic Orchestra, Limburg Symphonie Orkest Maastricht. Sudjelovali su na velikim međunarodnim događanjima poput proslave 10. obljetnice pontifikata Ivana Pavla II., kao i na njegovoj misi kanonizacije u Vatikanu 2014., koncertu u Berlinu povodom ponovnog ujedinjenja Njemačke 1995. i proslave 50. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau 1995. godine.

Organizator pulskog gostovanja ovog uglednog zbora bilo je Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom