ADVENT U pulskoj KATEDRALI

NASTUPILI BRUNO KRAJCAR I LEA DEKLEVA - Nadahnuti glazbenici za blagdansko raspoloženjeU sastavu bogatog programa Prosinca u Puli, u petak navečer u prepunoj katedrali održan je koncert "Advent u katedrali", već tradicionalna manifestacija koja je došla do svog sedmog izdanja, a nastupili su poznati pjevači Bruno Krajcar i Lea Dekleva te saksofonist Denis Razumović Razz.

Koncert je besplatan, a katedrala iz godine u godinu premala da primi sve one koji žele prosinačku večer provesti uz prigodne blagdanske pjesme, lijepe misli i dobro raspoloženje, u znaku pozitivnih emocija. Nadahnuti glazbenici, sudeći po aplauzima, odradili su koncert i više nego dobro, a kao i svake godine, i ove je godine u publici bilo puno djece koja su znala tekst svih pjesama.

Neizostavno zbivanje

Sve je to krenulo prije sedam godina zahvaljujući inicijativi poznatog pulskog kantautora Bruna Krajcara i kolege novinara Daniela Sponze u muzejsko–galerijskom prostoru Sveta srca, da bi se nakon dva izdanja preselio u pulsku katedralu, pa su ti koncerti postali neizostavni dio adventa u Puli.

Koncepcija koncerata je kroz godine neizmijenjena, a sastoji se u tom da domaćinu, pulskom skladatelju i kantautoru Brunu Krajcaru dolaze kolege glazbenici i glazbenice s kojima je on surađivao, tj. kojima je pisao pjesme. Ovoga je puta to bila Lea Dekleva, s kojom je ostvario sjajan duet, provevši nazočne glazbenom šetnjom kroz poznate blagdanske pjesme, svoje pjesme - po sistemu nešto iz novijeg, a nešto iz starijeg uvijek bogatog repertoara, te dakako, budući da su i Bruno i Lea surađivali godinama s Oliverom Dragojevićem koji bi na taj dan napunio 71 godinu, nije mogao izostati niti hommage tom velikanu hrvatske glazbe, nezaboravnom i nezamjenjivom, legendarnom. To je posebno ganulo publiku, jer Pula i Oliver oduvijek su sa voljeli na poseban način, a Oliver je često tu gostovao i prilikom blagdanskih svečanosti.

Igračka vjetrova

Bruno je prije dvije godine snimio duet s Leom Dekleva s kojim su nastupili na međunarodnom festivalu Chansone s pjesmom "Igračka vjetrova", velikana hrvatskog pjesništva Tina Ujevića, a koju je Krajcar uglazbio. Ta se pjesma nalazi i na njegovom novom albumu "Pozitiva".

Lea Dekleva je pjevačica, kantautorica i skladateljica rođena u Zagrebu, gdje je pohađala osnovnu i srednju glazbenu školu. Svira klavir i obou. Nastupala je kao prateći vokal Parnog valjka te Davora Radolfija. Objavila je prvi samostalni album "emociJA" 2005. godine.

Album je postao prvi hrvatski album koji je uvršten u i-Tunes, najveći svjetski servis za preuzimanje glazbe. Autorica je većeg dijela pjesama s albuma Olivera Dragojevića "Vridilo je" 2005., pjesme "Volim te" s albuma Maje Vučić "Lice koje znaš" 2006. i dvije pjesme "Možda nam uspije" i "Preživjet ću" s albuma Marka Tolje "Stare dobre stvari" iz 2009. godine. Njena pjesma "Dogodila se ljubav" u izvedbi s T.B.F.-om osvojila je Porin u kategorijama za Vokalnu suradnju i Pjesmu godine, te nominaciju za Hit godine (izbor televotinga). Na Porinu 2006 u Osijeku imala je dvije nominacije.

Krajcar odmalena svira i pjeva, njegujući istarsku sekstatoniku, a istovremeno školujući se u formalnim glazbenim okvirima. Godine 1995. diplomirao orgulje na Glazbenoj akademiji u Ljubljani. Svoju prvu skladbu napisao je s deset godina, kada ju je i javno izveo na koncertima pulske glazbene škole I. M. Ronjgova, gdje je kasnije i radio kao profesor (1995.-1998.). Svoj glazbeni izričaj temelji na jazz, klasici, gospel i blues uzorima, u koje implementira tradiciju Istre, bilo u vidu izvornog teksta, vrhunske poezije, tradicionalnih instrumenata ili istarske ljestvice. Osim kao skladatelj i tekstopisac, radi i kao radijski voditelj, novinar, glazbeni urednik, te glavni urednik Hrvatskog radija - Radio Pule, zatim kao producent, kantautor, etnomuzikolog, multiinstrumentalist… Nastupao je na brojnim domaćim i inozemnim festivalima i koncertima. Svoj prvi kantautorski album, preciznije maksi singl s četiri pjesme, pod nazivom "Živimo ljubav", objavio 1992. godine. Nakon toga objavio još sedam studijskih albuma ("Šperanca", "Istra", "Blagoslov", "Mate Balota", "Oči srca", "Istrael" te "Istraditional".

Prije šest godina, 2012. objavio je album "Live in Pula" – retrospektiva s obljetničkog koncerta u INK-u. Godinama djeluje i kao etnomuzikolog te idejni začetnik ili umjetnički ravnatelj mnogih tradicijskih manifestacija.

Do sada su na Adventu u Puli redom nastupili Tedi Spalato, Davor Radolfi, Marko Tolja, Jacques Houdek, Sestre Husar, a prošle godine i glazbena diva Tereza Kesovija kojoj je na posljednjem Porinom nagrađenom albumu, upravo Bruno Krajcar skladao dvije pjesme.

Pokrovitelji koncerta su Grad Pula i njegova Turistička zajednica te pulski Tehnomont. (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater