ZAGREB: TUŽNA VIJEST

Preminuo mladi glumac Robert Budak

Hina

Hina


Glumac Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Robert Budak, jedan od najvažnijih glumaca mlađe generacije, preminuo je u nedjelju, 27. siječnja u 27. godini, priopćio je ZKM.

Robert Budak rodio se 21. ožujka 1992. u Zagrebu. Studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu završio je 2017, a iste je godine postao stipendist, potom i član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

"Bio je glumac velikog srca, dječački zaigrane energije i neizmjerna talenta, a "njegova glumačka snaga proizlazila je iz iskrene znatiželje prema ljudima, jednostavna ali nevjerojatno lucidna uvida u svijet koji ga okružuje, kao i stalne želje da u prenošenju vlastitog iskustva, snage ili strahova bude do kraja i u potpunosti autentičan", ističu iz ZKM-a.

U matičnom je kazalištu nastupao u predstavama "Sherlock Holmes", "Alisa u Zemlji čudesa", "Tit Andronik", "Zdrav i čisti dom, to je baš po mom", "Proba orkestra" te u najnovijoj "Huddersfield". Glumio je i u drugim zagrebačkim kazalištima, velikom broju radijskih drama, televizijskim serijama "Stipe u gostima" i "Horvatovi" te filmovima među kojima je moguće izdvojiti "Zagreb Cappuccino", "S one strane", "F20", "Buđenje u strahu".

Zapaženu, naslovnu ulogu ostvario je u predstavi „Romeo i Giulietta” na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014.

Godine 2017. uručena mu je Nagrada hrvatskog glumišta za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za niz likova koje je tumačio u predstavi "Taksimetar" u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

"Napustio nas je jedan od najvažnijih glumaca mlađe generacije, ali zasigurno i čitavog hrvatskog glumišta, prekrasan i darovit mladić, dragi kolega i prijatelj, ostavivši za sobom golemu, nenadoknadivu prazninu. Ostaje uspomena na nesputanu radost kazališnog stvaranja koju je, samo na svoj način, velikodušno dijelio s kolegama glumcima, svojim suradnicima i publikom", ističu iz Zagrebačkog kazališta mladih. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater