RIJEKA

Premijere opera "Arlecchino" i "Gianni Schicchi" u riječkom HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u ponedjeljak su u istoj večeri premijerno odigrane dvije operne jednočinke, "Arlecchino" i "Gianni Schicchi", nastale u suradnji riječkoga i osječkoga HNK.

 Redatelj "Arlecchina" Feruccia Busonija je Marin Blažević, a "Gianija Schicchija" Giacoma Puccinija Fabrizio Melano. Dirigent je Valentin Egel.

U "Arlecchinu" su u dvostrukoj naslovnoj ulozi nastupili Serena Ferraiuolo i Giulio Settimo, kao ženski i muški aspekt toga lika. U važnijim ulogama bili su i Michaela Selinger, Blaž Galojlić, Jurica Jurasić Kapun, Luka Ortar i Jorge Puerta. Scenograf i oblikovatelj svjetla je Alan Vukelić, kostimografkinja je Sandra Dekanić a koreografkinja i autorica scneskog pokreta je Mila Čuljak.

U operi "Gianni Schicchi" nastupili su Robert Kolar, Anamarija Knego, Bryan Lopez Gonzalez, Luka Ortar i drugi. Scenografkinja ove opere je Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Ova koprodukcija riječkoga i osječkoga HNK najavljena je kao pilot projekt budućega konzorcija hrvatskih narodnih kazališta, čije je osnivanje pokrenuo HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je o jačoj suradnji i stvaranju više koprodukcija HNK iz cijele Hrvatske. Prije premijere je održan sastanak intendanata HNK i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek s temom konzorcija.

Prema informacijama iz riječkoga HNK; sastanak je bio vrlo produktivan. Sljedeći sastanak dogovoren je u sklopu osječke premijere ovih opera, 28. travnja. 

 Iz Osijeka je, uz intendanticu HNK Osijek Draženu Vrselju, na riječkoj premijeri bio i gradonačelnik Ivan Radić sa suradnicima. Tijekom ponedjeljka se susreo s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem. Tom prigodom je Filipović ocijenio da je osječki model upravljanja HNK-om, po kojem su osnivači ravnopravno Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, vrlo zanimljiv i za riječke okolnosti. 

 "Trebalo bi razgovarati i s Ministarstvom kulture i medija da u određenom dijelu i oni sudjeluju u financiranju, jer su to ipak nacionalna kazališta", naveo je Filipović.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of