RIJEKA

Premijera "Gospođe ministarke" u riječkome HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Komedija Branislava Nušića "Gospođa ministarka" s Oliverom Baljak u glavnoj ulozi, a u režiji i prilagodbi Tatjane Mandić Rigonat odigrana je premijerno u subotu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Ulogom Živane Popović nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak obilježit će na jesen 40. obljetnicu svog umjetničkog rada.

"Gospođa ministarka" srpskog komediografa Branislava Nušića priča je o supruzi nedavno imenovanog ministra koja se trudi naglo usvojiti obrasce ponašanja društva za koje misli da mu sad pripada.

Predstava je odigrana na izvornom, srpskom jeziku. Kako je u najavi predstave istaknula redateljica Mandić Rigonat, "predstava se igra na srpskom, ili preciznije na Nušićevom srpskom jeziku, bujnom, raskošnom, sočnom jeziku. Veliki pisci imaju svoje svjetove, svoj jezik. Nušić je klasik kao Krleža ili Držić. Kad u Srbiji postavljamo Krležine drame, ili Držićeve, jezično ih ne adaptiramo. To bi bilo nasilje, oduzimanje jeziku pisca čula mirisa i okusa".

Uz Oliveru Baljak u predstavi glume Aleksandar Cvjetković, Jasmin Mekić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Nikola Nedić, Dean Krivačić i drugi članovi ansambala Hrvatske i Talijanske drame riječkoga HNK.

Autor scenografije je Stefan Katunar, kostimografije Manuela Paladin Šabanović, a dizajna svjetla Predrag Potočnjak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of