SPLIT

Predstavljena knjiga "Oduprite se laži" Roda Drehera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga Roda Drehera "Oduprite se laži", u kojoj autor prvo poglavlje posvećuje hrvatskom isusovcu Stjepanu Tomislavu Poglajenu koji je pod pseudonimom Tomislav Kolaković djelovao u nekoliko zemalja, predstavljena je u četvrtak u splitskoj nakladničkoj kući Verbum.

"Stjepan Tomislav Poglajen nepravedno je zaboravljen Hrvat, a u ovoj knjizi autor Dreher mu posvećuje prvo poglavlje pod naslovom 'Prorok Kolaković'", rekao je ravnatelj Verbuma Miro Radalj.

U prvoj rečenici tog poglavlja Dreher ističe kako je Stjepan Tomislav Poglajen osoba koja "vidi dublje i dalje od mnoštva i upozori na to da stiže nevolja". "Premda su ga brinule i prijetnje koje su kršćanskom životu i svjedočenju stizale od bogatog materijalističkog Zapada, patera Kolakovića puno su više brinule opasnosti komunizma, koji je ispravno smatrao imperijalističkom ideologijom", navodi Dreher u knjizi.

Glavni urednik Verbuma Petar Balta istaknuo je kako je Poglajen bio uzor autoru knjige. "Pater Poglajen (Kolaković) tijekom drugog svjetskog rata otišao je iz Hrvatske u Slovačku i ondje bio jedan od glavnih sudionika tajnog kršćanskog pokreta otpora komunizmu, a također je odlazio i u Rusiju i bio sudionik antikomunističkih gibanja", rekao je Balta.

Dreher u knjizi, kako je rekao Balta, polazi od činjenice da u svijetu u kojemu živimo mnogi uočavaju znakove "mekoga" totalitarizma utemeljenog više na psihološkoj manipulaciji nego na otvorenom nasilju.

"Pojavom pandemije ti procesi dodatno su osnaženi, a metode demagoške manipulacije postale su bez presedana u povijesti", rekao je Balta dodavši da Dreher u knjizi tumači zašto takvi procesi ugrožavaju dobro čovjeka i društva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini