PREDSTAVLJANJE U PULI

"BOSANSKI ATLAS RATNIH ZLOČINA": Brojevi ne znače ništa, ali lice žrtve znači puno

| Autor: Zoran ANGELESKI
Mirsad Tokača: Suočiti se sa svojom prošlošću znači progutati vlastitu gorku pilulu (Dejan ŠTIFANIĆ)

Mirsad Tokača: Suočiti se sa svojom prošlošću znači progutati vlastitu gorku pilulu (Dejan ŠTIFANIĆ)


Ne postoje ideološke, vjerske ili etničke interpretacije u ovom Atlasu, već samo istražene činjenice, istaknuo je direktor Istraživačko dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača * Osim podacima o 100.000 žrtava, vojnika i civila, Atlas raspolaže i informacijama o 2.750 ratnih događaja, 164 masovne grobnice te podacima o više od 1.000 vjerskih objekata svih konfesija koji su bili napadnuti

"Brojevi ne znače ništa, ali identitet i lice žrtve znače puno. Ovdje su imena i fotografije žrtava. To nije fikcija," istaknuo je direktor Istraživačko dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača u četvrtak u pulskom Centru za tranzicijsku pravdu za predstavljanja "Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992.-1995", multimedijalnog internetskog portala s detaljnim podacima o sudbini oko 100.000 ljudi poginulih u ratu u Bosni i Hercegovini, ali i podacima o brojnim ratnim događajima, masovnim grobnicama i uništenjima vjerskih objekata svih konfesija.

Dokumenti i svjedočenja

- Ne postoje ideološke, vjerske ili etničke interpretacije u ovom Atlasu, već samo istražene činjenice. Atlas ne predstavlja sjećanje jedne zajednice nego kolektivno sjećanje Bosne i Hercegovine, istaknuo je Tokača.

Osim podacima o 100.000 žrtava, vojnika i civila, Atlas raspolaže i informacijama o 2750 ratnih događaja, 164 masovne grobnice, čiji bi broj mogao narasti i do 500 te podacima o više od 1.000 vjerskih objekata svih konfesija koji su bili napadnuti. Informacije u Atlasu podržane su brojnim dokumentima, svjedočenjima, video zapisima, s čak 40.000 fotografijama, izjavama žrtava i svjedoka, kao i izjavama silovanih žena čiji je identitet u Atlasu, ukoliko same nisu htjele biti imenovane, zaštićen.

Suočavanje s prošlošću

Promoviran na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe, dan nakon zagrebačkog i dan prije osječkog predstavljanja, Atlas je nastao da bi istraživanja Istraživačko dokumentacionog centra bila na što efikasniji i jednostavniji način dostupna javnosti.

- Proces suočavanja s prošlošću je kompleksan proces, ne odvija se brzo. To je transgeneracijski proces. Suočiti se sa svojom prošlošću znači progutati vlastitu gorku pilulu, s vlastitim grijehom i grijehom drugoga. No, to su posljedice, a razlog je podjela Bosne i Hercegovine u čemu je kako je Stjepan Mesić rekao na zagrebačkoj promociji, Tuđman sudjelovao s Miloševićem, nastavio je Tokača, a zatim iz Atlasa prisutnima pokazao i lica djece koja su u mjesnoj školi poginula od granate Armije BiH.

Žrtve će se moći pretraživati po imenu te prema mjestu pogibije ili masovnoj grobnici u kojoj su pronađene. To znači da će se, na primjer, moći pratiti gdje je čovjek uhićen, gdje je ubijen i gdje su pronađeni njegovi posmrtni ostaci. Uz svaku osobu imati ćete na uvid cijeli prikupljen dosje.

Atlas koristi Google Earth tehnologiju i dokumentarne dokaze iz arhiva IDC-a i drugih izvora kako bi izgradio cjelovitu sliku mjesta ratnih zločina, ratnih razaranja i svih ljudskih gubitaka, geografski preciznu i pogodnu za pretraživanje.

Njegovi autori pokušavaju uz pomoć Atlas stanje svijesti o bosanskoj tragediji prevesti iz stanja vjerovanja u stanje znanja zasnovanog na neumoljivim činjenicama, na neposrednom uvidu u dokumente - fotografije, video zapise , svjedočenja, sudske presude...

- Atlas će spasiti od zaborava mnoštvo istina, ma koliko nekima to bilo nepoželjno, neprijatno i mrsko. Smanjit će prostor za prikrivanje ili manipulacije činjenicama, zaključio je Mirsad Tokača.

Skup su pozdravili predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i predsjednik Centra za tranzicijsku pravdu Mirko Klarin, naglašavajući važnost Atlasa u prevenciji novih ratova, sprečavanju zaborava i promociji zaštite ljudskih prava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter